Patrióta Lokál: Libri ajánló

Könyvek két évfordulóra

Mozart és 1956

Ígérem, utoljára szólalok meg Mozart 250. születésnapja kapcsán ebben az évben, de Volkmar Braunbehrens kiváló életrajzi kötetére muszáj felhívnom a figyelmet. Ebben a könyvben ugyanis végre nem a legendák Mozartja lép színre, hanem egy hús-vér lény, akinek életéről eddig súlyos téveszmék éltek a fejünkben. Az 1956-os forradalom 50. évfordulójára pedig egy egész könyváradat öntötte el a boltokat.

Láthatatlan remekművek - 6.

Kavafisz: Alexandria örök

Egy remekmű általában halhatatlan. De mi történik akkor, ha a kulturális emlékezet megfeledkezik egy-egy páratlan értékű alkotásról? Sorozatunkban olyan műveket mutatunk be és ajánlunk olvasóink figyelmébe, amelyek részben vagy egészen, ritkán jutnak el a közönséghez, vagy mert kihullottak a kulturális kánonból, vagy mert hazánkban nehezen hozzáférhetőek. Sorozatunk legújabb darabja ezúttal könyvajánló is egyben.

Lefényképezett idő

Winfried Georg Sebald: Kivándoroltak

Mint az emlékezet és a múló idő tanulmányozásának megszállottja, figyeltem fel először erre az olvasmányra. Körülbelül háromszáz oldal, benne négy elbeszélés, fekete-fehér fotókkal. Aztán már a közepén kiderült számomra, hogy Sebald műve a kilencvenes évek egyik legjobb európai regénye. Ami persze Szijj Ferenc nagyszerű fordításának is köszönhető.

A megfáradt voyeur

Alberto Moravia: A leselkedő

A Nobel-díjat odaítélő bizottság tagjai évtizedekig vitatkoztak azon, vajon mit jelent Alfred végrendeletében az a kitétel, miszerint az irodalmi Nobel-díjat csak olyan szerző kaphatja meg, akinek műveiben fellelhető az úgynevezett „ideális szemlélet”. Bár Moravia mindvégig esélyes volt a díjra, végül nem ítélték neki oda, mert életművének második szakaszát a svéd akadémia nem tartotta eléggé ideálisnak.

Oldalak