Patrióta Lokál: Kultúra

Művészet és giccs, valóság és álvalóság

Francois Ozon: Angel

Vajon mi választja el a giccset a művészettől vagy a tömegízlést a magaskultúrától? Csak nagyon kevesen tudnak erre igazi választ adni, de az biztos, hogy Francois Ozon közéjük tartozik.

Amikor tudomásomra jutott, hogy kosztümös filmet rendez Angliában, először megijedtem, és csak a név garanciája miatt vállalkoztam arra, hogy Angel című új munkáját megnézzem. Bíztam benne, mert Lars Von Trier mellett az utóbbi évtizedek legtehetségesebb európai alkotójának tartom, aki posztmodern tanulmányaival fáradhatatlanul szolgálja ízlésemet.

Reneszánsz tudományos konferencia

Zalaegerszegen

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2008-at a Reneszánsz évének nyilvánította. Ennek kapcsán számtalan ismeretterjesztő és/vagy tudományosnak aposztrofált rendezvény lebonyolítására került sor állami, jobb esetben pályázatokon elnyert közpénzekből. Jellemző módon a maradandó értéket őrző közgyűjteményeink fele annyi pénzt nyerhettek el összesen, mint a könnyűzenei előadók a PANKKK révén.

Díszletterv és makett kiállítás 47 év terméséből

Interjú Perlaki Róberttel

Szeptember 26-án, a Hyppolit, a lakáj bemutatójának napján a Veszprémi Petőfi Színházban a Premiertől Premierig kiállítás-sorozat keretében nyílik meg Perlaki Róbert díszletterv és makett kiállítása. A díszlettervezővel, szcenikussal kiállítása kapcsán beszélgettünk életútjáról, szakmájának rejtelmeiről.

Tenyeres-talpas szerepben

- beszélgetés Módri Györgyivel -

Hyppolit és Julcsa. Ég és föld. Spricc parfőm kontra enyhén trágyaszagú vidéki buké. A két figura mégis ugyanazon háztartás alkalmazottja, egy fedél alatt élnek, s bár mindegyik a maga módján, de ugyanazt az urat szolgálja. A Julcsát alakító Módri Györgyivel a Hyppolit, a lakáj pénteki bemutatója kapcsán beszélgettünk.

Hatvan

- lesz kötet? -

Széki Patka László költő idén távozott közülünk. A tisztelők és családtagok komoly vállalkozásba vágták fejszéjüket: posztumusz kötetet szándékoznak kiadni még karácsonyig. Ehhez támogatók segítségét is kérik. Az ötletről, a könyv jellegéről, a versekről, a felmerült problémákról Kilián Lászlóval, a Művészetek Háza munkatársával beszélgettünk.

A mindent-tudós � I. rész

- fegyverek és mozgások -

Szacsky Mihály vegyész, élettankutató, hadászati szakértő, természet- és lélekbúvár, egyike azoknak a nagyszerű embereknek, akik negyven évvel ezelőtt létrehozták a magyar filmgyártás egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – kosztümös játékfilmjét, az Egri csillagokat Gárdonyi Géza regényéből.

A Szent Korona hologramról

- kiállítás hiányosságokkal -

A magyar királyoknak a közvélekedés által Szent Istvánnak tulajdonított koronájáról készült hologram tekinthető meg időszaki kiállításon a Dubniczay-házban október 5-ig. A tárlaton e hologramon kívül láthatók még Szelényi Károly fotóművész által a koronáról készített fotók, valamint a gróf Batthyány Gyula alkotta, a magyar történelmet bemutató tusrajzok.

Epilógus

Mit írt a Veszprémi Hírlap 1908. szeptember 20-án?

Milyen vezércikkel búcsúztatta uralkodóját a város annak eltávoztával? Vajon száz évvel ezelőtt milyenek voltak az emberek, hogyan intézték ügyes-bajos dolgaikat, mi foglalkoztatta őket, miről álmodhattak? A Veszprémi Hírlap éppen száz évvel ezelőtti számából válogatott cikkek talán választ adhatnak kérdéseinkre.

Oldalak