Patrióta Lokál: Kritika

Hagymával is hagymát

- avagy Hyppolit, a dietetikus -

Hyppolit, a lakáj történetét igazán senkinek nem kell bemutatnunk. A második magyar hangosfilmet unalomig vetítették és vetítik a különböző televíziók, de a fekete-fehér színkombinációt rettegve kerülő, fiatalabb nézőközönség sem maradhat érintetlen, hiszen ezt az opuszt is utolérte a néhány éve gyűrűző rimékhullám. Kinek-kinek tehát Hyppolit Csortos Gyula, a klasszikus vagy Eperjes Károly, a neoklasszicista.

Az esemény

- M. Night Shyamalan mélyrepülése -

Kolléganőm múlt héten ajánlotta vasárnapi mozit a Hemóban, és mi el is mentünk megnézni Az eseményt (The happening). Akik még mindig nem látták nagyvásznon, és majd a HBO-n kénytelenek megnézni pár hónap múlva, hát nekik se jusson eszükbe nyomasztó kétségek közé zuhanni.

Autentikus romantika

- A. S. Byatt: Mindenem -

A helyzet az, hogy nagyon nehéz dolgom van, mert Bényei Tamás, aki véleményem szerint egyik legkiválóbb műkritikusunk és az angolszász irodalom legtudósabb ismerője, lényegében már majdnem minden fontosat leírt arról a könyvről, amelyről beszélnem kell. Mellesleg, épp az ő írása adott végső lökést ahhoz, hogy elolvassam A. S. Byatt Possession című regényét.

A Lovag és a Bohóc

- A sötét lovag -

A Denevérember története 1939-ben kezdődött, ekkor teremtette képregénykockákból Bob Kane író. Igen, jól számolnak, jövőre éri meg hetven éves pályafutását. E hosszú idő alatt Batman a maszkos, gatyát kívül hordó bűnüldözők széles családjának egyik legnagyobb alakjává, másképpen szólva a képregényolvasók egyik legnépszerűbb hősévé vált.

Korunk hőse

Háy János: A gyerek

Valamikor a kilencvenes években beköszöntött az áltörténelmi regények korszaka, ehhez a termékeny divathoz annak idején pedig Háy János is csatlakozott, akinek munkáit poétikailag reggeltől estig méltatta a kritika, akkoriban engem valahogy mégsem érdekelt.

Egerek vagy emberek

Mojca Kumerdej: Fragma

Mindannyian betegek vagyunk. Míg munkahelyünkön, a külvilágban, az élelmiszerboltban és az autóbuszon, vendégségben és ünnepélyes eseményeken megpróbáljuk eljátszani a normális családfő, kedves gyermek, kiegyensúlyozott férj és feleség szerepét, valójában mind, egytől-egyig különféle lelki defektusokat hordozunk a sejtjeinkben, az agyunkban. Nem tehetünk róla, így működik az emberi természet.

Szép kezdet

Borbély Szilárd: Árnyképrajzoló

Olyan nagyszerűen kezdődött Borbély Szilárd első elbeszéléskötete, rendkívüli élvezettel olvastam, aztán valahogy megváltozott, kihűlt a végére. Noha az a próza, amelyet ő csinál, egyike kedvenceimnek. Ráadásul némely darabja erősen emlékeztet Oravecz remek tárcáinak stílusára.

Multi pack, azaz három az egyben

- Hancock, Kung fu Panda, Wanted -

Kíváncsiak voltunk mostanában mit állít Hollywood a porondra, így az elmúlt két hétben, a pókerversenyek előtt beillesztettünk egy-egy mozit is. Szomorú, de ezzel gyakorlatilag kivégeztük a Balaton Plaza teljes filmkínálatát. És mi az, ami a hármat összeköti? Az elhibázott, élményrontó, elkedvetlenítő szinkron.

Oldalak