Patrióta Lokál: Apróságok - élet gyerekkel

Az igazi papás-mamás

Kínos téma, vagy a legcsodálatosabb igaz történet?

Nézd, Anya, gólyafészek! De jó lenne, ha hozná már a kisbabát! – kiáltott fel a vonaton egy óvodáskorú kisfiú, jól láthatóan kistestvérét váró anyukája mellett. Elgondolkodtam: ezek szerint a XXI. században még mindig vannak fiatal anyukák, akik gólyamesével „etetik” gyermeküket? Vajon miért? És ha nem a gólya hozza, akkor hogyan mondjam el? – ugye ismerős dilemma?

Gyerekszoba

- pszichológus szemmel -

A babaváró családok egyik legfontosabb problémája, hogy milyen legyen a gyerekszoba, hogyan, milyen bútorokat válasszanak, milyen tapétát, függönyt vagy kiságyat vásároljanak. Az üzletek sokezer féle terméket kínálnak, sokszor csak kapkodjuk a fejünket, mit vásároljunk meg először. Van, aki már hónapokkal a szülés előtt készre berendezi születendő gyermeke szobáját, és van, aki azt mondja, majd szépen, lassan, sorjában megvásárolja a hozzávalókat.

Csigaház

- családi napközi -

Elintézné, de nincs rá ideje?! Elmenne, de nincs kire hagynia gyermekét…? Zsúfolt minden gyermekintézmény a városban? A családi napközi a gyermekek napközbeni ellátásának egy új típusa, mely családias jellegű gondozást-nevelést, felügyeletet biztosít. Olyan szolgáltatás, ahol a vállalkozó saját otthonában, vagy a célnak megfelelő lakásban gondozza-neveli a reá bízott kisgyermekeket.

Környezetvédelem pelenkában

- avagy, ne dobd ki, mosd ki! -

Kisgyermekes szülő révén nem vonhatok vállat a környezetünket elborító szemét ügyében. Nincs nap, hogy a sajtóban, híradásokban ne fordulna elő a hulladéklerakás problémája, illetőleg a környezetvédelem, és e kettő szoros összefüggése. Ilyenkor eszembe jut gimnáziumi számtech tanárom kedvenc mondata: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” Mindenki nyugodtan magára veheti, és teheti, ami módjában áll.

Rotraut Susanne Berner: Nyári böngésző

- kisgyerekeknek és kisgyerekes szülőknek -

Kisgyerekes, olvasós, mesélős szülőként boldogan állítom, hogy elkényeztet minket a gyermekkönyv kínálat. A könyvesboltba betévedve nehezen lehet kivédeni egy vásárlást… Jobbnál jobb könyvek, sőt sorozatok kínálják magukat. A VALÓSÁGOS gyöngyszemekre azért rá kell lelni.

Évek óta figyelem a nyomtatott sajtóban megjelenő könyvajánlásokat, s nemcsak saját részre, de ajándékok vásárlásánál is figyelembe veszem ezeket (az interneten így pl. sokkal könnyebb és egyszerűbb vadászni).

Vegyszermentesen kisgyermekkel

- kíméljük a gyermeket és a környeztet is! -

A várandósság alatt mára már sokunk odafigyel a táplálkozásra, az életmódra, a „bio”-ságra. De legkésőbb akkor következik be a változás a szülők szemléletében, mikor a gyermek az anyatejen kívül már mást is magához vesz. A következő lépcsőfok a csúszó-mászó gyermek hipós/vegyszeres padlóval való találkozása. Lehet máshogy? – vetődik fel ilyenkor.

Születés Hete 2008

- május 3-tól május 9-ig -

A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő országos szakmai, tájékoztató és kulturális rendezvénysorozat nyitónapját Veszprémben május 3-án 10 és 13 óra között a Bástya Üzletházban tartják. Az édesanyákat a nyitónapon anyák napi műsorral köszöntik a szervezők (Városi Művelődési Központ és Lélek Éled Kör).

Nagy Judit és a Születés Hete

- szülés dúlával -

Nagy Juditot az m1 hírműsoraiból jól ismerik a tévénézők. Most a Születés Hete plakátjain bukkant fel. Elgondolkodtató kép, a szűk családot a dúla, Békés Emőke fogja közre. Különleges négyesük egy nem mindennapi történet után született, amelyről a Születés Hetén mesélnek. Szintén rendhagyó módon.

Oldalak