Gasztronauta

Egyszerű egzotikum

- csípős-illatos csirkeérmék -

Könnyen elkészíthető, mégis különleges vacsoratippet osztanék meg a „nyájas” olvasóval. Alapesetben szinte minden alapanyag megtalálható hozzá egy hétköznapi háztartásban, talán csak a fűszereknek kell utánanézni, de az meg úgyis szabadon rafinálható. Mindenképpen megéri azt az órácskát!

Sertéshús édes-savanyú mártásban, párolt zöldséges sült tésztával

Gu lao rou Gasztronauta módra

A szabályok azért is vannak, hogy legyen mit felrúgni! Ha már könyöködön jön ki a töltött káposzta, ha akut virsliundorod van, hányingered van a karácsony és a szilveszter összes velejárójától, menekülj Kínába!

Szalagáré

- avagy a szalalkáli alföldiesen -

Kicsit munkás, de nagyon finom teasütemény. A nagyi már nem szívesen csinál ilyet, éppen a hosszadalmas elkészítés miatt, ezért ment Mohamed a hegyhez, vagyis ebben az esetben az amatőr szakács a tepsihez. A hozzávalók alapján jó eséllyel igazi kalóriabomba egyébként, főleg ha forró kakaóval tálaljuk.

Újévre készülődve

- lencse spanyolosan -

A hagyomány úgy tartja, hogy újév napján lencsét kell enni, mert akkor sok pénz áll a házhoz. Én ezt évek óta megtartom, és bár a sok pénz még várat magára, legalább egy jó ebéd kerül az ünnepi asztalra. A receptek közt válogatva tán négy esztendővel ezelőtt akadtam erre a spanyolos lencsére, aztán folyamatosan változtattam rajta, és most megosztom az olvasókkal.

Hal brokkolival és sonkával

- egyszerű és nagyszerű -

Közeledik a Karácsony, és a háziasszonyok – esetenként a háziurak – azon töprengenek, hogy a nagy lótás-futásban milyen ünnepi menüt találjanak ki: ami finom is, és persze egyszerűen el is készíthető. Itt egy igen-igen ízletes és egészséges ötlet, amelyet kb. 30 perc alatt meg is lehet valósítani.

A burgonyapüréről

- ínyesen -

A lustaságnak, a trehányságnak és az ÁNTSz-nek köszönhetően ma már szinte sehol nem ehetünk étteremben burgonyapürét, ami alatt természetesen olyan köretet értek, ami frissen főtt krumpliból készült, és nem pehelyből. Pedig alapvetően a legegyszerűbb ételkísérőről lenne szó, elkészítése még egyszerűbb lenne, ha szakítanánk rá egy órácskát.

Magyar Elek Az Ínyesmester szakácskönyvében (1932) így írja le az elkészítését:

Unaloműző sült fagyi

Éhes is vagyok, szalonnát is ennék, meg nincs is, meg nem is szeretem…

Valahogy ma egész nap ez a vicc-poén jár az eszemben… Hideg is van, esik is, ki is mennék a levegőre, meg nincs is értelme. Ilyenkor nincs jobb ötletem, mint betolni egy adag sült fagyit!

Hardware 2 főre: két 12x8 centis (2 cm vastag piskótaszelet), 4 gombóc fagyi – ki milyet szeret, 3 db tojásfehérje, 1 evőkanál kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor.

Gombakrémleves

- gyorsan, egyszerűen -

Esik. Az embernek nemcsak az élettől megy el a kedve, hanem attól is, hogy kidugja az orrát a paplan alól. De enni ilyenkor is kell.

Először is benézünk a hűtőbe, és elborzadunk. Aztán a nappali asztalán meglátjuk a megoldást.

Közel 30 kg szárított erdei gomba. Lám, mi minden belefér egy nagyobb befőttesüvegbe. Van benne vargánya, trombitagomba, márványos pereszke, lilapereszke, meg a JóIsten tudja még mi. Mindenestre nem hiába jártuk annyit az erdőt.

Oldalak