Leváltották Szalay Andrást

Az előterjesztésben szereplő és a papírformának megfelelő döntést hozott a megyeszékhely képviselő-testülete: felmentették dr. Szalay Andrást az ügyrendi és igazgatási bizottsági elnöki tisztségéből, valamint megszüntették tagságát is.

Az ügy előzménye egy, a nyár folyamán az interneten nyilvánosságra került névtelen levél. Ebben súlyos kritikákat fogalmaztak meg a veszprémi kistérség alelnöki tisztségét megbízás alapján ellátó Czaun Jánosról, Veszprém alpolgármesteréről. Szalay András később elismerte, hogy a levelet ő írta, de nem a nyilvánosságnak szánta.

A Szalay András leváltását kezdeményező előterjesztés tárgyalását megelőzően Debreczenyi János polgármester indítványozta, változtassák meg a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatát (szmsz-ét), válasszanak minden közgyűlési bizottságban alelnököt. Az ügyrendi bizottságban erre a tisztségre Némedi Lajost (Fidesz) javasolta.

Szalay András arról szólt, levelét ugyan nem a nyilvánosságnak szánta, de valóban alá kellett volna írnia. Ezért most nevével ellátva közreadta a közgyűlés tagjainak, valamint a sajtó jelen lévő képviselőinek. Ismét megerősítette korábbi állítását, az abban leírtakat ma is vállalja, egy mondatot kivéve, melyet áthúzott. Ám Czaun János máig nem reagált egyik vele kapcsolatban megfogalmazott észrevételre sem. Azaz a levél nem rágalmazás, hanem tények gyűjteménye.

Czaun János ezúttal reagált. Elmondta, úgy gondolta, miután tőle Szalay András bocsánatot kért, többet nem kell foglalkoznia az üggyel. Nem érzi magát semmiben hibásnak, áll elébe annak, hogy átbeszéljék, mi történt a kistérségben az elmúlt időszakban. Tételesen milyen jogszabályt sértett meg Szalay András? - tette fel a kérdést Wéber László (liberális frakció). A köz képviseletét ellátóknak az átlagembernél is magasabb erkölcsi normáknak kell megfelelniük. Ilyen etikai norma az, hogy névtelenül nem írunk senkiről - hangzott el a vitában Mihalovics Pétertől (Fidesz). A szavazás előtt a szocialista képviselők jelezték, nem vesznek részt a döntéshozatalban, ezért kiültek a közönség közé. Ugyanezt tette Molnár Ernő (Lokálpatrióták Szövetsége) is. Hidasi Ferenc (liberális frakció) azt közölte, ha Szalay Andrást visszahívják, ő lemond ügyrendi bizottsági tagságáról. A közgyűlés a városvezetéshez tartozó tizenhárom képviselő igen, a liberálisok négy nem voksával, nulla tartózkodással hozta meg döntését Szalay András leváltásáról. (Az érintett nem szavazott.) Némedi Lajos ügyrendi bizottsági alelnökké választását is ugyanennyien támogatták, öten voksoltak ellene. (napló)

Rovat: