Fuss el véle

- és nincs vége -

Holnaptól nincsen index. veszprém.hu. Vége. A Szabad-Sajtó Kulturális és Ifjúsági Egyesület kiszáll Veszprém első internetes napilapja mögül. Lezárult egy nyolc éves korszak. Hogy miért, hogy mi módon, és hogy hogyan tovább? Arról Pethő Imre, a Veszprém Index (immár volt) Szabad Sajtó Díjas főszerkesztője nyilatkozik kedves Olvasóinknak!

– Holnaptól nincs index.veszprem.hu. Pontosabban van, csak nem ti írjátok, szerkesztitek.

Pethő Imre: – Holnaptól egy teljesen új oldal indul. Új arculattal, új programozási háttérrel, profi marketingmunkával. És ez az új oldal már nem csak Veszprémre, hanem a megyére is koncentrál. Más lesz. Mert mások írják, más lesz a szerkesztői irányelv. Az oldal meghatározója a Veszprémben ismert médiaszemélyiség, Kárpáti Zoltán. Az ő személyiségére, tapasztalatára, elképzelésére épül az új oldal.

– Mi indokolta ezt a döntést?

PI: – Kifutottuk magunkat. Ebben az oldalban – bennünk – nem volt több erő, több dinamizmus. Egy újság létét az határozza meg, hogy mekkora erő, hit, tűz, lendület van benne. Ha ez csökken vagy eltűnik, akkor az újság meghalt. Lehet, hogy megjelenik, de akkor is halott már. Mi ezt felismertük, és váltottunk.

– Lehetett hallani, hogy közösen működtetitek az oldalt az előbb említett befektetővel.

PI: – Fél évig ezt próbáltuk megoldani. De napról-napra tisztábban látszott, hogy lehetetlen. Két különböző, egymástól gyökeresen eltérő szemléletet nem lehetett egyeztetni. A mi szabadszellemű újságírásunk, kritikus hangvételünk nehezen egyeztethető össze a marketingszemlélettel. Legalábbis nekünk nem sikerült. Amikor ez kiderült, akkor dönteni kellett, mi legyen. Vigyük mi, magunk tovább, vagy adjuk el? Az eladás mellett döntöttünk. Rájöttünk, nincs már annyi erő bennünk, hogy nyolc évvel az indulás után is ingyen vagy jelképes pénzért írjunk, szerkesszünk, hogy barátoktól szívességbe kérjünk programozást, grafikát, hogy magunk rohangáljunk hirdetők után.

– Pedig a látogatottságotok szerint már eladhatóak vagytok?

PI: – Igen, hiszen havonta 8000 egyedi látogatónk és 185 000 oldalletöltésünk van. Ez egy ekkora város esetében nagyon jó eredmény. De nekünk ez már nem fért bele az időnkbe. A szerkesztőség tagjai dolgoznak, a többség több helyen is, az index.veszprem.hu ezután következett. A családtól, barátoktól vettük el az időt, amit az újságra fordítottunk.

– Miért nem adtátok el magatokat az egyik politikai oldalnak?

PI: – Mert erre képtelenek vagyunk. Volt ezirányú megkeresés az önkormányzati választások után. De az sem realizálódott – miattunk. Nem vagyunk erre alkalmasak, személy szerint én meg egyáltalán nem vagyok arra jó, hogy elvtelenül egyik irányba elkötelezzem magam.

Tudom, ez a pártkatonák, a feltétlen hűséggel segget nyalók kora. De mi nem ilyenek vagyunk! Minden véleményt szentnek tartunk, és emellett ragaszkodunk ahhoz, hogy mi is kifejtsük a magunkét. Erről szólt az Index Veszprém. Egyszerre voltunk, vagyunk szociálisan érzékenyek, szabadlelkűek és hagyománytisztelők.

Mindenkinek megvan a maga pártállása, de házon belül nem ez volt a lényeg. Mi értékekben gondolkodtunk, nem pártokban.

– Hallani olyan véleményeket, hogy egy másik internetes oldal indulása készetetett titeket erre a lépésre.

PI: – Nem. Sőt kimondottan sokat köszönhetünk a másik internetes hírportálnak – ami igazából hírportál, mert mi nem voltunk azok. Mi inkább interjúkat készítettünk, tárcákat írtunk, kultúrával foglalkoztunk – és nem híreket gyártottunk. A dolgok mélyére kívántunk ásni, és nem a felszínen maradni.

Amikor elindult a másik lap, akkor derült ki, hogy mennyit érünk. Sokan akkor jöttek rá, hogy törekszünk arra, hogy a másik oldal is megszólaljon, hogy nem vagyunk egyik oldal kiszolgálói sem.

– Kész vége. Ennyi idő után le lehet állni?

PI: – Lehet. Sőt egy kicsit kell is. Olyan ez, mint egy párkapcsolat vége. Tisztázni kell önmagunkban mindent. Volt erőnk szembenézni magunkkal, és lezárni egy szakaszt az életünkben. Ami volt, arra mindenki büszke lehet. Nem tettünk olyat, amit ne vállalhatnánk később. Azonban ez nem jelenti azt, hogy kidobjuk minden eddigi munkánkat. Nem.

Terveink szerint még ebben az évben jelentkezünk egy új oldallal, ami az eddigi erősségünket, a véleményalkotást, a kritikát még jobban kidomborítja. A belső erőforrásokhoz, a képességeinkhez, a lehetőségeinkhez mérjük az új oldalt, és emellett az egyesület egyéb más kulturális, civil munkát kínál a tagoknak.

Egy új élet kezdődik, ami már nem az index.veszprem.hu oldalról szól, de abból indul ki, abból a szellemiségből.

Rovat: