Szigorúbb szabályok

- biztos benne a biztos -

Magyarországi látogatása során Veszprém megyében tett látogatást kedden Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségért valamint az ahhoz kapcsolódó és gazdasági kérdésekért felelős tagja.

Leonard Orban kedden reggel Hiller István oktatási miniszterrel találkozott, majd délben a balatonalmádi magyar-angol kéttannyelvű gimnáziummal és az ott folyó idegen nyelvi képzéssel ismerkedett meg. Ezt követően a Ramada Hotelben munkaebédre várta a rangos vendéget dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Pál Béla, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Horváth András, a Közép-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke valamint Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság vezetője.

Az EU többnyelvűségért felelős biztosa elsőként a balatoni turizmusról érdeklődött. A Magyar Turizmus Zrt. elnöke tájékoztatta Leonard Orbant, hogy 1,3 millió vendég 4,1 millió vendégéjszakát töltött eddig idén a Balatonnál, a legtöbb külföldi Németországból, Lengyelországból valamint Belgiumból érkezett a tó mellé. Az egyébként román származású biztos arról is tájékoztatást kapott, hogy a Romániából érkező turisták száma két éve emelkedő tendenciát mutat, a Balatont egyre több, ráadásul jól fizető román vendég keresi fel.

Leonard Orban ezt követően az EU-s pénzek felhasználása iránt érdeklődött. Kérdésére válaszolva a KDRFT elnöke elmondta, a három fejlesztési régió, amely a tavat körülfogja, jelentős összegeket fordít annak fejlesztésére az operatív programok keretében. Pál Béla kiemelte, a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács majd 2 milliárd forintos kerettel hirdetett pályázatot a balatoni turisztikai vonzerők fejlesztésére, de uniós támogatással valósul meg a tihanyi apátság valamint a balatonfüredi reformkori városrész felújítása is.

Az EU biztos a témához kapcsolódóan elmondta: tény, hogy az EU-s pénzek lehívásának most is szigorú feltételei vannak, könnyebb azonban nem is lesz. Leonard Orban szerint az adminisztráció még szigorúbb, az előírások pedig még nehezebbek lesznek, mint eddig. A pénzek felhasználásának ellenőrzésére már csak azért is fordítanak kiemelt figyelmet, mert az EU tagországok állampolgárainak pénzéről van szó – tette hozzá a biztos.

Horváth András, a Közép-Dunántúli RIB elnöke a hazai turisztikai kínálat sokszínűségére, főként a gyógy- és wellnessturizmusra, valamint ezen a területen az utóbbi években megvalósult beruházásokra, fejlesztésekre hívta fel a rangos vendég figyelmét.

A munkaebéden szóba kerül még az euró bevezetésének kérdése, az unió országait is sújtó gazdasági és pénzügyi válság, az EU energiacsomagja, de a biztos arról is tájékoztatást kapott, hogy az itt élőknek milyen lehetőségeik vannak az idegen nyelvi képzések vonatkozásában.

A találkozó végén Leonard Orban támogatásáról biztosította vendéglátóit a Balaton térségének további fejlesztése során, majd elmondta: a biztosoknak minden EU döntésben van szavuk és beleszólásuk, legfeljebb a többieket kell meggyőzni és maguk mögé állítani egy-egy kérdésben.

Rovat: