Köszönjük! Ennyi volt!

- az index.veszprem.hu mostani stábja befejezi, és valami újat kezd el -

Szabad médiának indult, és szabad médiaként fejezi be az index.veszprem.hu jelenlegi csapata a működését. Nyolc év alatt számtalan élményt, bosszúságot szereztünk, számtalan gondolatot közöltünk, ébresztettünk, számtalan közéleti, kulturális témát boncolgattunk. A kezdeti napi 16 letöltéstől eljutottunk, a napi 6 000 letöltésig. Fogalommá váltunk. És most befejezzük, mert nem érezzük hatékonynak magunkat, nem érezzük a napi munka örömét. Váltanunk kell. Új helyzetben, új energiákkal, új közlésmóddal, új névvel jelentkezünk.

Nem könnyű, de ki kell mondanunk: vége. Az index.veszprem.hu befejezi. Vége, nem csináljuk tovább, mert szerintünk nincs benne annyi tűz, annyi dinamizmus, annyi öröm, humor, mint amire szüksége van. Elfáradt ez az ügy. Kimerült.

Nyolc éve a semmiből indultunk egy ötlettel, ami Murak nevéhez fűződik. Ötlet volt, pénz nem. És ez így maradt mostanáig. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – a semmiből két újságprogramot, két arculatot tudtunk teremteni, és több ezer cikket, több száz fotót készíteni. Profi szemléletű, működésű újságot teremtettünk, hoztunk létre. Egyfajta szellemi műhelyt, amely felkavarta Veszprémet, megmozgatta a közéletet. Ez az újság mert és tudott vitatkozni, mert és tudott kritizálni, mert és tudott véleményt, állást foglalni, mert és tudott kérdezni, tabunak számító témák után érdeklődni. Értelmiségi lapként létezett, a szó azon értelmében, hogy saját gondolatokat közölt, miközben tiszteletben tartotta másokét.

Ehhez az ügyhöz az elmúlt évek során sokan csatlakoztak nemcsak olvasóként, hanem újságíróként, baráti támogatóként is. Hihetetlen, hogy több mint harminc ember írt nálunk rendszeresen. Miért? Nem pénzért, hanem a szabad szellemiség miatt.

Az index.veszprem.hu legnagyobb értéke, ez, a szabadság volt. Talán, ezért nem sikerült eladnunk, értékesítenünk.

Kiváló emberi közösségként léteztünk. Tiszteltük, toleráltuk egymást. Barátságok, szerelmek, házasságok születtek a szerkesztőségi asztalnál. Tudtunk adni egymásnak, segíteni a másiknak. Nem értettünk egyet mindenben, és éppen ez volt a lényeg, hiszen ez inspirálta, mozgatta a társaságot, ezáltal az újságot. Ettől lett egyedi és megismételhetetlen, amit csináltunk. Ettől lett fogalommá az index.veszprem.hu. Olyan lappá, amit minden egyes közéleti szereplő megnézett, annak ellenére, hogy ezt tagadta.

Vélemény- és hangulatformáló portállá váltunk. A kulturális és közszféra szereplői tudták, ha jelen vagyunk, akkor elmondjuk az adott eseményről a jót és a rosszat. Mertünk a hatalommal szembehelyezkedni, más véleményt megfogalmazni. Mindig is ellenzéki lapnak éreztük magunkat. Úgy gondoltuk, a kritika, a vita csak előreviheti a város ügyét. Nekünk pedig ez a feladatunk. Meg az, hogy számunkra tetszetős kulturális ügyek mellé álljunk, mint a Tánc Fesztiválja és az Utcazene fesztivál, melyekről naponta tudósítottunk.

Ez a szellemi tartás, elvárás szülte a mostani felismerést, mostani döntést. Felállunk, abbahagyjuk. És így kerek a történet. Szabad akaratból kezdtük el, és szabad akaratból hagyjuk abba.

A végén nem marad más hátra, mint megköszönni minden egyes olvasónknak, kritikusunknak, barátunknak a véleményét, azt, hogy figyelemmel kísérte a munkánkat. Az alapötlet egy szabad szellemű újság volt. Ehhez végig ragaszkodtunk. Erre minden egyes munkatársunk büszke lehet.

Köszönet – amiben sok része a munkatársaknak nem volt – illet mindenkit. Kezdjük a sort a szerkesztőkkel: Szaksz Balázzsal, Cseh Zoltánnal, aztán szépen sorba jöjjenek a nevek: Király Viktor, Kőműves Jutka, Meszlényi Zsolt, Németh Viktória, Szegedi Nórika, Segesdi Judit, Márki Miklós, Kőváry Ági, Németh Csaba, Novics János, Dósay Norbert, Wollák Péter, Klausz Melinda, Karlinszky Balázs, Szikra Ágnes, Kilián László, Fenyvesi Ottó, Tóth Loon, László Vera, Szacsky Mihály, Kuntár Ferenc, Ignácz Adrienn, Mártony Zsuzsanna, Árkus Vanessza, Straub Balázs, Balogh Zsófia, Mészáros Veronika, Dabis Kitti, Janni Anikó, Lang Károly, Péter Hunor, Segesdi Judit, Tollas Hunor, Schöngrundtner Tamás, Benkő Péter, Kiss Sanyi, Lasky Benigna, Kőműves Eszter, Keresztes Janó.

Ne feledkezzünk meg azokról sem, akik jogi tanáccsal, kapcsolatokkal, pénzzel segítettek minket: Muraközy Péter, Horváth Károly, Bősze Ferenc, Felhősi István, Bruder Balázs, László Alfréd, Felber Károly, Tenk Ferenc, Polinszky András, Dobos János, Sári Lajos, Cece és Móló és Peró, Áfrány Gábor, Debreczeny Zoltán, Remport Csabi és még sokan mások.

P.S.
Ez a búcsú egyben egy újnak a kezdete is. Az index.veszprem.hu stábja nem adja fel elképzeléseit, csak a lehetőségeihez, erejéhez és a mostani közélet hangulatához méri őket. Vagyis új névvel, új elképzeléssel, de a régi szellemiséggel még ebben az évben jelentkezünk. Az index.veszprem.hu egy másik tulajdonossal megy tovább.

Rovat: