Eddig nem találtak Magyarországon melaminnal szennyezett terméket

Az élelmiszer ellenőrök eddigi vizsgálataik során nem találtak Magyarországon olyan árut, amely az emberi egészségre veszélyes mértékben tartalmazott volna melamin-szennyezést - közölte Dr. Bognár Lajos.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területért felelős elnökhelyettese annyit közölt, hogy a Rong-Rong Kft.-nél találtak úgynevezett "fehér nyúl" elnevezésű édességet, amelyben a melamin kimutatható volt ugyan, ám határérték alatti mennyiségben. Ezen kívül más, szennyezett kínai tejport tartalmazó árut az ellenőrök eddig nem találtak. Kínában eddig négy újszülött halt bele a melamin miatt kialakult vesebántalmakba, és több mint ötvenezer gyermek betegedett meg a szennyezett tejportól. Dr. Bognár Lajos jelezte, hogy a vizsgálatokat az élelmiszerlánc biztonságáért felelős szakemberek tovább folytatják.

A melamin olyan kémiai anyag, amit műanyaggyártáshoz, gyanta és műtrágya gyártásához használnak. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján közölte: nem volt bizonyíték arra, hogy szennyezett búzaglutén, rizsfehérje koncentrátum, vagy bármilyen más, Kínából származó fehérjeforrás az Európai Unióba is került volna, de az Európai Bizottság arra kérte a tagállamokat, hogy melaminra, illetve melamin-származékokra mintázzák a harmadik országból, elsősorban Kínából érkező búzaglutén, kukoricaglutén, kukoricakorpa, szójafehérje, rizskorpa, valamint rizsfehérje koncentrátum szállítmányokat, és eredményeikről küldjenek tájékoztatást. (mti)

Rovat: