Szerdán csökken a D1 négynapos autópálya-matricák ára

A csak személyautókra érvényes D1 négynapos autópálya-matricák ára 1.530 forint helyett 1.170 forint lesz szerdától, a motorosok pedig 585 forintért vásárolhatják meg a négynapos autópálya-használati jogosultságot október elsejétől, a korábbi 765 forint helyett - közölte a Állami Autópálya Kezelő Zrt. (ÁAK).

A közlemény emlékeztet arra, hogy Magyarországon - külföldi autópálya-társaságok gyakorlatához hasonlóan - a D1-es kategóriában vásárolható négynapos e matricákat szezononként eltérő áron lehet megvásárolni. Az ÁAK ezt azzal indokolja, hogy a nyári hónapokban jelentősen emelkedik az autópályák forgalma.

Ez részben a Magyarországra látogató külföldiek nagy számának, részben pedig a belföldi turizmus élénkülésének köszönhető. A négynapos e-matricák szezonális díjemeléséből származó többletbevétel a megnövekedett forgalom okozta nagyobb üzemeltetési és fenntartási költségek fedezésére szolgál - áll a közleményben.

Az elmúlt évek értékesítési tapasztalatai alapján a nyári időszakban - különösen júliusban és augusztusban - az autópálya-használók jóval több négynapos e-matricát vásárolnak.

Az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatai és viszonteladói hálózata 2008. januártól 1.-től szeptember 28.-ig összesen 8.081.225 darab négynapos e-matricát értékesítettek, ami az előző év hasonló időszakához képest mintegy 12 százalékos növekedés - olvasható a közleményben. (mti)

Rovat: