ÖkoRet a Pannon Egyetemen

A Pannon Egyetem Regionális Egyetemi Tudásközpont ÖkoRet szervezeti egysége a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) Veszprém Megyei Szervezetével együttműködve szakmai témáinak ismertetésére konferenciát rendezett szeptember 25-én Veszprémben.

A Pannon Egyetem alapvető küldetésének azt tekinti, hogy oktató, kutató, tanácsadó munkájával járuljon hozzá a XXI. század elvárásaihoz, a fenntartható fejlődés feltételrendszerének a kialakításához, mindenekelőtt a régió és az ország felemelkedéséhez. Fontosnak tartja a környezetvédelem és az élhető környezet területére fókuszáló Egyetemi Tudásközpont kialakítását, amely a tradíciókra építve, a szükséges anyagi feltételrendszer birtokában, annak optimális hasznosításával, nemzetközileg versenyképes színvonalon tud választ adni a kihívásokra.

A konferencia résztvevőit Marton Gyula egyetemi tanár, az ÖkoRet projekt szakmai vezetője köszöntötte elsőként. Elmondta, hogy a több mint egy éve működő egyetemi tudásközpont amerikai mintára, az Európai Uniós elvárásoknak megfelelően alakult. A Központ létrehozásával az a célkitűzés vezérelte a Pannon Egyetemet, hogy meghatározza a Közép-Dunántúli Régió gazdasági, műszaki, tudományos, társadalmi, politikai fejlődésének irányait, lehetőségeit, sőt hatása a határokon túl is érvényesüljön a környezetvédelem területén. A szervezet célja, hogy az adott régió fejlesztéséhez tudáskoncentrációt hozzon létre, aminek legjobb helye az egyetem. Stratégiai cél a tudásbázis minőségi fejlesztésén túl, az itt megszülető tudományos eredmények gazdasági hasznosítása a tudományos és gazdasági szféra együttműködésével.

A kollaboráció, projektszellemű munka jellemzi az egyetemek és az ipar kapcsolatát, így jutott el az ÖkoRetet bemutató konferencia létrejöttéhez, mely nem klasszikusan tudományos találkozó volt, hanem sokirányú tevékenységből adott ízelítőt.

Majd Marton Gyula ismertette készségeiket és lehetőségeiket, együttgondolkodásra buzdította a résztvevőket, hogy a program folyamatának első harmadában lévő ÖkoRet munkák csiszolódni tudjanak. Ezt követően bemutatta a konferencia levezető elnökét, Kaleta Máriát, a Progresszió Mérnöki Iroda főmérnökét.

Ezt követően az előadások és konzultációk három fő témát dolgoztak fel. Szó volt a környezetbiztonsági információs rendszerről, a monitoringról, mely egyre kevesebb állami támogatást kap, előadást hallhattak a szennyvíztisztító szakértői rendszerről, valamint a környezettudatos tervezési eljárásokról. A konferenciát Tyukodiné Mikó Györgyi szervezte. (Pannon Egyetem)

Rovat: