Mérföldkő a kerékpárút Tapolcán

Biztonság a közlekedésben, összeköttetés a várossal, a Balatonnal, kiváló sportolási lehetőség - sorolták a Tapolca-Tapolca-Diszel városrész közötti kerékpárút legfőbb előnyeit az átadási ünnepség vendégei szeptember 24-én

- Bölcs döntést hozott a város a kerékpárút második szakszának megépítésével. Az első szakasz még tavaly valósult meg Tapolca keleti városrészén levő bevásárlóközpontok és az Új Városi Köztemető között 1,1337 kilométeren. A most elkészült, 1,5 kilométer hosszú második szakasz a biztonságos közlekedést, a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja a városban és térségében - mondta a település polgármestere. Ács János hozzáfűzte: a három kilométeres kerékpárút része a regionális bicikliútnak, amely csatlakozik a Balatoni Bringakörúthoz. Az út mentén táblákat helyeznek el, melyeken a környék legfontosabb nevezetességeit, információit közlik az érdeklődőkkel.

Az út második ütemének összköltsége közel 49,8 millió forint volt, amihez az önkormányzat csaknem 39,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a KDOP-Kerékpárút hálózat fejlesztés pályázatán.

- Valamennyi korosztály számára mérföldkőnek számít ez a beruházás, amit nemcsak kerékpározás céljából, hanem sétára, futásra is szívesen használnak majd - értékelte a beruházást a Veszprém megyei közgyűlés elnöke. Lasztovicza Jenő reményét fejezte ki, hogy az út része lesz a Badacsony-Balaton körüli kerékpárútnak.

- A tapolcaival tovább bővül a régió kerékpárút hálózata - hangsúlyozta Pál Béla. A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy tavaly nyáron a KDRFT kerékpárút fejlesztésre kiírt pályázatain Veszprém megyéből négyen sikerrel indultak, és összesen 238 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. Tapolca más pályázatokon is eredményesen szerepelt, utcák felújítására, a polgármesteri hivatal akadálymentesítésére, közmunkaprogramra, mammográfiára nyert el hazai és uniós forrásból több, mint 98 millió forintot tavaly és az idei esztendőben.

A kerékpárutat az ünnepi szónokok szalagátvágással adták át a lakosságnak, majd végigkerekeztek a bringaúton. (vpmegye)

Rovat: