Drágul a távhő

Csaknem tíz százalékkal drágul októbertől a távhőszolgáltatási díj a megyeszékhelyen - hangzott el a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. lakossági fórumán.

- Országosan ebben az évben már 31 százalékkal többet kell fizetnünk, mint 2007-ben, de mivel a VKSZ-nek sikerült kijutni az energia-szabadpiacra, így 9,9 százalékos áremelkedés fogja terhelni a lakosságot - mondta el Czaun János alpolgármester. Hozzátette, hogy ez átlagosan 2900-3000 forint többletköltséget jelent majd a veszprémi családok részére.

Göttlinger László, a VKSZ vezérigazgatója arról szólt, hogy a megyeszékhelyen még ezzel az emeléssel is jobb helyzetben van a lakosság, mint más városokban, hiszen Veszprémben egy gigajoule energiáért 3027 forintot kell fizetni, míg Budapesten ugyanennyiért 3425, Székesfehérváron 3105, Debrecenben pedig 3497 forintot. Az pedig a VKSZ gazdálkodásának köszönhető, hogy a 3129 forintért beszerzett egységnyi energiát 3027-ért, azaz több mint száz forinttal olcsóbban adják tovább a lakosságnak. Elmondta azt is, hogy az átlagosnál hidegebb szeptemberi időjárás miatt 108 lakóépületben kapcsolták már be a fűtést, és elkezdték a téli felkészülést is. Telephelyükön kétezer tonna szóróanyag már rendelkezésre áll, és a géppark átvizsgálását is folyamatosan végzik. Sikerült megoldást találni a város hulladékkezelésére is, ugyanis amíg nem épül meg a királyszentistváni hulladéklerakó, biztosítani kell a lakossági szemét elhelyezését. A cseri hulladéklerakó korszerűsítése százmillió forintba került, amit a cég önerőből finanszírozott.

Vége felé közeledik az őszi lomtalanítási akció is; az eddigi adatok alapján csökkent a kidobott, felesleges dolgok mennyisége. Többen használják viszont a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, melyek Veszprémben a nyugat-európai átlagnál is sűrűbben vannak kihelyezve. A féléves beszámolóban Göttlinger László kitért még arra is, hogy az idei évtől vállalatukhoz került a parkfenntartás is. A lakosságtól kapott visszajelzések azt mutatják: számottevően javult a zöldterületek minősége. Közel 25 ezer fa, majdnem kétezer négyzetméter virágfelület és másfél millió négyzetméternyi gyep tartozik gondozandó területeik közé, amelyek rendben tartását alvállalkozók segítségével végzik. A Kinizsi utcában nemrég kezdtek neki az öreg és beteg gesztenyefák kivágásának, a hatvankét fát fiatalabbakkal fogják pótolni. Elhangzott, hogy az idei évben minden működő temetőben kiépítették a közvilágítást, korszerűsítették a hulladékgyűjtést, valamint a Vámosi úti temetőben tervezik egy hamvszóró parcella és egy korszerű igazságügyi rendelőorvosi boncterem kialakítását is. (napló)

Rovat: