Védjük meg nemzeti értékeinket!

A felnövekvő nemzedékről, az ország jövőjéről beszéltek többek között a téma avatott szakértői Szentgálon, szeptember 26-án, az általános iskolában.

Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a konferenciát szervező Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntője után Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke a hungarikumok jelentőségéről, ezzel kapcsolatos személyes tapasztalatairól beszélt a zsúfolásig megtelt előadóteremben.

Pitti Katalin énekművész a tehetség, a tudás szerepét, a társadalomban betöltött helyét vette górcső alá, melyek - mint fogalmazott- nem minden alkalommal jelentenek előnyt Magyarországon. Felidézte Kodály emberi nagyságát, munkásságát, majd egy népdalcsokorral ajándékozta meg a hallgatóságot.

A nemzeti oktatás, a magyarságtudat, a műveltség fontosságát emelte ki dr.Hámori József akadémikus, majd dr. Dobos Krisztina egyetemi docens a kisiskolák megőrzésére helyezte a hangsúlyt. Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek napjaink egyre inkább hiányzó értékére, az erkölcsre hívta fel a figyelmet rendkívül szellemes előadásában.

A konferencián a közönség soraiban foglaltak helyet a felkért hozzászólók, köztük Garai György, a szentgáli iskola igazgatója, Halmay György, a veszprémi Szilágyi Erzsébet általános iskola igazgatója, Talabér Márta a megyei közgyűlés alelnöke, Porga Gyula Veszprém alpolgármestere és Fábryné Takács Tímea, a nagyvázsonyi Pontes Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A konferencián a helyi iskolások dallal, verssel színesített műsorral méltán arattak osztatlan sikert a közönség soraiban. (vpmegye)

Rovat: