Gazdátlan kincsek

Rengeteg lakáskulcs, egy cipősdoboznyi autókulcs, közöttük legalább egy tucatnyi riasztóval, félszáz mobil, törött oldalú fonott kaska, kofferek, kerékpárok és egy műláb. Mindezek a veszprémi önkormányzat ügyfélszolgálatának gazdára váró holmijai, a talált tárgyak osztályának kincsei.

- A műlábprotézist a múlt héten hozták be, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy egyszer ezzel is lesz dolgunk - mondta az ügyfélszolgálat talán legérdekesebb, máshogy fogalmazva legbizarrabb talált tárgyáról Forintos Éva, az önkormányzat munkatársa. Idén eddig körülbelül félszáz talált tárgyat hoztak be állampolgárok. Forintos Éva elmondta, hogy a tárgyak egy részét a rendőrségre viszik be az állampolgárok, amennyiben nem bűnjel, azt a hatóság az önkormányzathoz továbbítja. A többi dolog az utcáról kerül be, de van, amit buszon, vonaton felejtettek. - A tárgyak egy részét lehet, hogy direkt veszítették el , mi ezt nem tudjuk eldönteni, erre csak a tárgy állapotából lehet következtetni. Ilyen lehet például rossz állapotú, karcos, nem működő mobiltelefon, amit a tulajdonosa nem egy szaküzletben adott le, hanem egy szemetes mellett hagyott. Ellenpélda is akad: tárolnak nagyon jó állapotú kerékpárt, sőt egy kismotort is. A közelmúltban hoztak be egy biciklit, ami - attól eltekintve, hogy a hátsó kereke defektes - rendben van.

Az átvett tárgyról jegyzőkönyvet vesznek fel a megtaláló adataival és nyilatkoztatják: igényt tart-e talált holmira. (A leadott tárgyat három hónap után a megtaláló elviheti, de egy évig nem tulajdoníthatja el, azaz nem értékesítheti.) A legtöbben nemmel válaszolnak, de volt már az ellenkezőjére is példa: egy működésképtelen mobiltelefont vitt el a becsületes megtaláló a várakozási idő letelte után. A megtalálók általában nem tartanak igényt az utcán talált pénztárcákra sem. - Ha pénzzel együtt hoznák be - amire már volt példa -, azt nem kérhetnék vissza. Leginkább nagyáruházak biztonsági szolgálataitól kapunk elhagyott tárcát pénzzel, étkezési jeggyel - magyarázta Forintos Éva. Ezeket a jogszabályban meghatározott egy évig őrizzük, majd a készpénz az önkormányzatot gazdagítja. Nem kell nagy összegre gondolni, éves szinten 40-60 ezer forinttal gyarapodik így a városi büdzsé.

A tárgyakat egy év után leselejtezik. A táskákat, a még használható tárgyakat a családsegítő kapja meg, a mobiltelefonokat a szolgáltatóknál adják le, a fémkulcsokat pedig nyersanyagnak viszik el. Amennyiben jelentkezik a tulajdonos, akkor pontosan kikérdezik az elveszett tárgy formájáról, különleges ismertetőjegyeiről. - Egyezés esetén jegyzőkönyvre kiadjuk a tárgyat - közölte. Szólt arról is, hogy ha azonosítóval ellátott táskát, iratot, igazolványt, bérletet hoznak be, akkor megpróbálják felkutatni a tulajdonost, telefonon értesítik. - Volt olyan eset, amikor a táska elvesztése után néhány héttel jutott eszébe valakinek a talált tárgyak osztály, ahol ugyan megtalálta a holmiját, de addigra már az iratait pótolta. (napló)

Rovat: