Védnöki táblák a legjobbaknak

A Fék Kávéház Étterem Balatonakaliból, Veszprémből pedig az Erdei Vendéglő és Panzió kapta meg idén a balatoni, illetve a megyei védnöki táblákat, amit Siófokról induló hajón adott át Gyenesei István miniszter és Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szeptember 26-án.

Somogy, Veszprém és Zala megyék ipari és kereskedelmi kamarái felkért szakemberek döntése alapján osztják ki minden esztendőben a gasztronómia kiválóságainak az elismerést, amire ezúttal hetedik alkalommal került sor. A táblát ez idáig 77 üzlet kapott meg a három megyében - derült ki Gulyás Árpád Somogy megyei alelnök köszöntőjéből. Idén 10 új üzlet jelentkezett a megmérettetésre, és 17 a korábbiak közül újraminősítésre. Azokat a vendéglátóhelyeket, melyek rendelkeznek az említett táblákkal, folyamatosan ellenőrzik. Az üzletek nevét a kamarák közzéteszik, például diplomáciai kirendeltségeken, az interneten.

Gyenesei István miniszter szerint a minőségi turizmus alapja a gasztronómia, ami a vendégeket vonzza. Emellett természetesen meghatározóak azok a programok, melyek a szezont bővítik. Ilyen volt idén a Forma 1 Balatonról történő indítása, ami a tó hírét vitte az egész világban. Az idegenforgalomnak az uniós országokban átlagosan tíz százalékos részesedése van a nemzeti össztermékből, Magyarországon ez 8,5 százalékra tehető. Folyamatos a növekedés, a turizmus 400 ezer embernek ad munkahelyet, és az iparral ellentétben az itteni fejlesztés nem jár leépítéssel. További fejlesztésekkel célszerű lenne fokozni a turisztika nemzetgazdasági szerepét - javasolta a miniszter.

Az idei szezonról elhangzott. a belföldi forgalom tovább nőtt, részaránya teljes forgalomból ötven százalék. A legjelentősebb kereslet a színvonalas szálláshelyek, többcsillagos szállodák iránt mutatkozik, amiből a Balatonnál huszonöt található. (vpmegye)

Rovat: