Szobrot avattak Herenden

Felavatták a gyáralapító Fischer Mór porcelán mellszobrát Herenden, a porcelánmanufaktúra előtti téren, s róla nevezték el az ottani sétányt.

Fischer Mór 1839-ben a Bakony közepén olyan vállalkozást indított hódító útjára, amely Herendnek világhírnevet szerzett - mondta köszöntőjében Vajai László, a város polgármestere. Hangsúlyozta: szobrának felavatásával és az eddigi Park sétánynak Fischer sétányra keresztelésével mindenki számára nyilvánvalóvá kívánják tenni elismerésüket Fischer Mór iránt.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója beszédében emlékeztetett arra, hogy a gyár ősét, egy kőedénygyártó manufaktúrát ugyan Stingl Vince alapította 1826-ban, ám tőle Fischer Mór megvásárolta a csődbe ment vállalkozást, s valójában ő indította el Herenden a porcelángyártást 1839-ben. Fischer Mór élete és neve egybefonódik a manufaktúrával, teljesen eggyé válik Herenddel - mondta köszöntőjében a vezérigazgató, rámutatva arra, hogy ha nem lett volna Fischer Mór, akkor ma nem lehetnének büszkék a mostani világkiállítási sikerekre, a mai császári és királyi vevőikre.

Farkasházy Tivadar író, a gyáralapító egyenes ági leszármazottja (ükunokája) szoboravató beszédében Kossuth Lajost idézte, aki azt mondta az 1842-es első magyar iparmű-kiállításon, hogy "Fischer Mór négy év óta fennálló és igen tetemes pénzáldozatokba került porcelángyárának műveivel az iparmű-kiállításnak igen örvendetes színt kölcsönzött".

Az ükunoka író utalt arra is, hogy őse számos világkiállítási aranyérmet ért el a herendivel 37 éves működése során, s ma is közkedvelt és keresett porcelánfestési mintákat teremtett, mint például az angol királynőről elnevezett Viktória, az Esterházy vagy a Rotschild minta.

Farkasházy Tivadar elmondta azt is, hogy vendége volt a manufaktúrának Jókai Mór és Laborfalvy Róza, s Fischer Mór herendi csészét adományozott a "nagy mesemondónak", kifejezve azt a meggyőződését, hogy Jókai Mór látogatását még a dédunokái is büszkén fogják emlegetni. Sőt, még az ükunokák is - jegyezte meg derültséget kiváltva Farkasházy Tivadar, majd a vezérigazgató és a polgármester társaságában leleplezte Zeke Szabolcs iparművész alkotását, Fischer Mór porcelán mellszobrát.

A közeli ligetben felavattak egy porcelán szoborcsoportot is, herendi iparművészek, korongozók, festők alkotását, amelyen két karneváli porcelánfigura közt egy váza látható. Leleplezték Szekeres Károly Munkácsy-díjas szobrászművész Összetartozás című porcelán kompozícióját is. (mti/stop)

Rovat: