A járda nem úttest!

- a lusta autósokról -

Először csak egyik haverom mondta, hogy a Kiskukacnál (alias Látóhegy Büfé a Lóczy u. tetején) rendszeresen a széles járdán kanyarognak az autósok, de azt hittem, csak egyedi eset. Azóta figyelem, és kiderült, hogy ott rendszeresen riogatják a járókelőket. Csak azt nem tudom, hogy miért nem tűnik ez föl a rendőrségnek vagy a közterület-felügyelőknek?

Kb. 600–800 méternyi autóutat spórol meg az a gépjárművezető, aki – ha lentről jövünk – a borozó előtti utolsó házhoz felkanyarodik, vesz egy gyors balkanyart, és úti céljától függően egyből bevág jobbra, vagy halad tovább a buszmegálló felé, mondjuk a Nagy László u. valamelyik parkolója felé. Csak azért nem ugrat föl egyből a Kiskukacnál, mert ott – mivel ugye ez járda – nincs kocsilejáró, és magas a padka, lassításról meg szó nem lehet, hiszen azért rövidít, mert nincs ideje.

Mindeközben cseppet sem zavarja a borozó előtti ácsorgó törzsgárda, a buszról leszálló nénikék, vagy a bizonytalan léptű kótyagosok csoportja. A pohár nálam akkor csordult ki, amikor egy babakocsit tologató kismamát dudált le (!) az állatja a járdáról! És még mi kéne, te barom!?

Hiába emelkedik a benzin ára, egyeseknek semmi sem drága, és IQ-juk lassan hozzáidomult az alattuk terpeszkedő fém tömegéhez. A megoldáshoz – vagy elrettentéshez, kinek mi a stílusa – nem kellene több, csak egy sima oszlop a járda közepére. Azt már rábíznám a kocsmárosra, hogy hova helyezzék el.

Mert – gondolom – a Kiskukacba is így szállítják az italkészletet, de legalább ők – vigyázva az árura – nem száguldoznak…

Rovat: