1,3 milliárd forint a Balatonnak

komoly fejlesztések kezdődhetnek

A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács jelentős összeget különített el – egyeztetve a Balaton Fejlesztési Tanáccsal – a KDOP „A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése” pályázat keretében; erre a célra a régióban 1,8 milliárd forint állt rendelkezésre – mondta el Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csopaki székhelyén megtartott sajtótájékoztatón a régiós testület vezetője.

Pál Béla kifejtette, a kiírást követően 46 pályázat érkezett be, több mint 6 milliárdos támogatási igénnyel. Ezek közül a bíráló bizottság 13-at támogatott, összesen 1 271 152 800 Ft értékben. A KDRFT elnöke hozzátette, a támogatás mértéke 30% és 85% között volt, az elnyerhető támogatás mértéke pedig – terméktípustól függően – min. 20 millió, max. 800 millió forint között változott.

A nyertes pályázatok közül több is kötődik Csopak községhez, mely az elmúlt időszakban uniós és hazai pályázatokon egyaránt sikeresen szerepelt. 2007-ben és 2008-ban több mint 480 millió forintnyi támogatás érkezett a településre, amely összegből többek között 6 utca burkolatfelújítása valósul meg a Balaton-parti községben.

Csopak Község Önkormányzatának „Intelligens strand” elnevezésű pályázata 45 845 204 Ft összegű támogatást kapott, a beruházás teljes összköltsége meghaladja a 114 millió forintot. A projekt keretében megvalósul a csopaki strand teljes megújítása. Ennek révén szolgáltatásai számos innovatív és korszerű elemmel bővülnek (internetes info-pontok, wifi hálózat, lap-top és mobiltelefon megőrző és töltő állomás, meteorológiai állomás), játszótereinek egyedülálló felújításával pedig a szabványoknak is megfelelő játszóterek jönnek létre. A projekt megvalósulásával a csopaki strand a 21. századi balatoni fürdőkultúra egyik mintaterülete lehet: szolgáltatásai igazodnak a társadalom megváltozott szabadidős igényeihez, a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés révén pedig megnyílik a fogyatékosok előtt is.

A Konnex Kft. „Összehangolt és nyitott együttműködés a Balatonfüred – Csopak borvidék borturisztikai fejlesztésére” nyert a pályázat keretében 99 000 000 Ft-ot, projektjük tervezett összköltségvetése pedig több mint 231 millió forint.

A konzorcium, amely Konnex Kft. valamint a Jásdi és Figula Pincészetek társulásával jött létre, Balatonfüred reformkori városrészében, a Horváth ház alagsori pincéjében mintegy 270 m²-en a Balatoni Borkultúra Központot kívánja létrehozni, a jó minőségű Balaton-felvidéki borok bemutatásával, borkóstolással egybekötött programok lebonyolítására. Egy borturisztikai szervezőközpont a cél, amely teret kíván biztosítani a kisebb borospincék megismertetésének is – mondta el Köteles Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója. A Jásdi Pincészet tulajdonosa, Jásdi István a sajtótájékoztatón elmondta, csopaki klasszicista borházának korlátozott (15 fő) fedett borkóstoló kapacitását kívánják bővíteni 45 fő befogadására alkalmas zárt, időjárás független programok lebonyolítására alkalmas kóstoló-teremmel és vinotékával. Jelentős összeget szeretnének fordítani a borturizmus kötődő reklám- és marketing célokra is, a Balatonfüredi-Csopak borvidék népszerűsítése érdekében.

A Figula Pincészet a Meleg-hegyen a meglévő, többnyire technológiai, részben borturisztikai objektumokból álló pincészetét látványpincével, 60 fő befogadására alkalmas vinotékával, kóstolóteremmel és a kapcsolódó szolgáltatásokkal kívánja bővíteni – erről Figula Mihály tulajdonos számolt be. A borász szerint a vendéglátást igényesebb formába kell önteni, annak érdekében, hogy a borturizmus megfelelő nívón szolgálja a vendégeket.

Balatoni Nemzeti Park Igazgatósága az ún. Levendula-ház látogatóközpont létrehozására nyert a pályázaton 289 319 600 Ft összegű vissza nem térítendő uniós támogatást, a tervezett projekt összköltségvetése megközelíti a 450 millió forintot.

Vers József projektgazda, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Tihany tájegységvezetője rövid prezentáció keretében ismertette a pályázat tartalmát, melynek témája egy ökoturisztikai látogatóközpont kialakítása a Tihanyi-félsziget Európa Diplomás területrészének határán, mely ellátja a Bakony-Balaton Geopark és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park keleti kapujának szerepét, s eleget tesz az Európa Tanács ajánlásának, mely az Európa Diploma odaítélésekor látogatóközpont létesítését írta elő. A létesítmény feladata lesz, hogy a Tihanyba érkező nagyszámú látogató számára bemutassa a Balaton-felvidék természeti értékeit, és további helyszínek felé irányítsa az érdeklődőket. A bemutatóhelyen kialakítandó interaktív kiállítás és a hozzá kapcsolódó programok színvonalas és tartalmas időtöltést kínálnak, önállóan is vonzó lehetőségként jelentősen javítva a ma még gyenge programkínálatot. Az épületben mintegy 100 fő befogadására alkalmas, igényesen felszerelt konferenciaterem kap helyet, melynek méretei változtathatók. Helyet kap a létesítményben egy iskolai osztály befogadására alkalmas, kiválóan felszerelt természetismereti foglalkoztató terem, ahol a gyermekek szakemberek segítségével ismerkedhetnek a természettel.

A sajtótájékoztatón elhangzott: bár önmagában minden nyertes pályázat tartalma más és más, mégis ezeket összekapcsolva egymást ugyanúgy erősítik majd, mint a balatoni térséget.

Rovat: