Mentőállomást adtak át Tüskeváron

Nemzetközi tranzitútvonal, a 8-as út halad el Tüskevárnál, ahol sok baleset történik, és eddig távol esett a legközelebbi segítség. Ezért történelmi pillanat, hogy sikerült létrehozni a mentőállomást Tüskeváron - mondta Molnár Levente polgármester a szeptember 25-i átadáson. A 14 szakemberrel működő állomást Hajmási Zoltán vezeti.

Az 1998 óta tervezett beruházáshoz 24 millió forintot biztosított az önkormányzat, kettőt az Országos Mentő Szolgálat, 25 milliót a szaktárca. Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója köszöntője után dr. Medgyaszai Melinda szakállamtitkár mérföldkőnek nevezte a beruházást, ugyanis Türkevár és térsége eddig fehér fotnak bizonyult az ellátásban. Vas és Veszprém megye határán fekszik, Ajkáról és Sümegről indulhattak a helyszínre mentőkocsik, és 30-40 kilométert is meg kellett tenniük. A körzetbe 21 kisközség tartozik,13 ezer lakóval, akik ezentúl a tüskevári állomásra telepített két mentőkocsi segítségére számíthatnak.

Lasztovicza Jenő megyei elnök üdvözölte, hogy a jövőben az előírt 15 percen belül megérkezik a segítség a helyszínre. Utalt arra, hogy a megye kiemelten kezeli a mostanihoz hasonló beruházásokat, így a zirci és a tapolcai állomások építését is támogatják.

A település és környéke, a megye és a szakterület példaértékű összefogását emelte ki köszöntőjében dr. Göndöcs Zsigmond, az OMSZ főigazgatója. Dr. Czirner József, a Közép-dunántúli Régió orvos igazgatója szomorú statisztikát említett: az állomás tíz napja működik, már több tucat esetben hívták őket, és 15 alkalommal életmentést végeztek.

Az ünnepélyes átadáson dr. Raffainé dr. Rozsnyói Edit, a Veszprém Megyei Mentőszervezet 04 Alapítvány kuratóriumi elnöke életmentő műszereket, köztük újraélesztő készüléket adott át az állomás vezetőjének.

Somlai Péter esperes megáldotta az épületet, amit a szónokok szalagátvágással ünnepélyesen is átadtak. (vpmegye)

Rovat: