Még egyszer a strandról

- ellenzéki vélemény -

„A strand helyének az uszoda és a Batthyányi úti házak közé építését elhibázott elképzelésnek tartom, azt a közgyűlési vita során sem támogattam” – nyilatkozta lapunknak Katanics Sándor, MSZP-s önkormányzati képviselő, akivel a strand helyzetéről és az ehhez kapcsolódó kérdésekről beszélgettünk.

Index: – Ön szerint szüksége van Veszprémnek egy uszodára?

Katanics Sándor: – Veszprémnek már van uszodája, ami persze korszerűsítésre szorul annak érdekében is, hogy a versenysportot és a diákok úszásoktatását megfelelő színvonalon legyen képes kiszolgálni. Jelenleg egy strand építésének szükségességéről folyik a helyi társadalom vitája. Meggyőződésem, hogy nem strandot kell építeni, vagy azt lefedve az uszodát bővíteni, hanem Veszprémnek egy élményfürdő kialakítására van a jelenlegi helyzetben a leginkább szüksége. Egy olyan élményfürdőre, ami nem közpénzek hitelből történő elköltésével, és a lakosság által fizetett szolgáltatási díjakból, hanem magánbefektető bevonásával valósul meg.

Index: – Mennyire ért egyet a jelenlegi tervekkel a helyszín szempontjából?

KS: – A strand helyének az uszoda és a Batthyányi úti házak közé építését elhibázott elképzelésnek tartom, azt a közgyűlési vita során sem támogattam. Nem polgárbarát és nem is ésszerű elképzelés a lakóházak közvetlen környezetében, oda bezsúfolva egy medencét és egy pancsolót létesíteni, nem biztosítva ezzel a kapkodva elindított beruházással a kulturált kikapcsolódás lehetőségét és a közelben lakók nyugalmát sem. A biztonságos és megfelelő számú parkolóhely kialakítását sem látom garantálhatónak. Mindezek figyelmen kívül hagyása szerintem súlyos hiba.

Index: – Az régi városvezetésnek volt-e más elképzelése korábban?

KS: – Igen, volt. Élményfürdőt terveztünk létesíteni befektetői körök bevonásával a Veszprém Aréna mellé. A fejlesztés magában foglalt volna egy sportszállodát is. Két javaslat és látványterv készült. Ez ügyben előrehaladott tárgyalások zajlottak, amelyek a 2006. évi őszi önkormányzati választások után megszakadtak, és a befektetők számunkra ismeretlen okok miatt elálltak az elképzelésétől.

Index: – Mit szól a lakossági problémákhoz, amelyek felmerültek a terület kapcsán?

KS: – A tervezett helyszínen élők joggal háborodtak fel azon, hogy a véleményüket csak utólag hallgatták meg, és úgy tűnik, hogy figyelmen kívül hagyják azt.

Index: – Ön szerint a város költségvetése elbírja-e ezt az újabb terhet?

KS: – Ma Magyarországon strand tudomásom szerint nyereségesen nem működik, és még csak önfenntartóvá sem igazán tud válni. Évente kb. 50–70 millió Ft veszteséggel számolhatunk esetleges megvalósítása esetén. A város vezetése hiába igyekszik megnyugtatóan azt kommunikálni, hogy nem a város, hanem a Közüzemi Zrt. beruházásaként tervezik azt megvalósítani és működtetni, azzal még mindig csak kevesen szembesülnek, hogy a Közüzemi Zrt. a város cége. A közel 400 millió Ft-os kiadás és a működtetés során keletkező várhatóan évente keletkező 50–70 millió Ft-os hiány így áttételesen szintén a várost és lakosságát terheli. Arról nem is beszélve, hogy emiatt esély sem lesz arra, hogy pl. a hulladékszállításból és a távhőszolgáltatásból keletkező bevételekből – és a cég egyéb nyereségesen zajló tevékenységeiből – a lakosságot terhelő helyi díjszabási tételek az önkormányzat ármegállapító tevékenységének köszönhetően kedvezőbben alakuljanak. Ráadásul a képviselők nem kaptak konkrét számokat tartalmazó írásos előterjesztést sem a beruházás, sem az üzemeltetés költségeiről.

Index: – Milyen alternatívákat, megoldási lehetőséget lát ebben az ügyben?

KS: – Mindenekelőtt eleget kellene tenni a terület szomszédságában élő és tiltakozásukat levélben kifejtő, és azt aláírásukkal is hitelesítő nagyszámú lakó kérésének, azaz annak, hogy a helyszín kiválasztásának újragondolása megtörténjen. Egy demokratikusan működő testület ezt a kérést nem tagadhatja meg. A szocialistáknak sem a strand létesítésével van problémájuk, hanem a döntés költségvetési vonzatának kidolgozatlanságával és a kiválasztott helyszínnel. Városfejlesztési ügyekben még a Fideszes többségnek sem szabadna lakossági igényekre fittyet hányva, erőből politizálnia.

Rovat: