Polgármesterünket kérdeztük a strandról

- a sajtószóvivő válaszolt -

Ellenzők és támogatók egyaránt hangot adtak véleményüknek az elmúlt hetekben a városi stranddal kapcsolatban, amely Debreczenyi János választási ígérete között is szerepelt. Szerettük volna megkérdezni a polgármestert, hogyan vélekedik a kialakult helyzetről, azonban többszöri megkeresést követően sem tudtunk időpontot egyeztetni. Kérdéseinket elküldtük elektronikus úton, amire Horváth György, a Polgármesteri Hivatal sajtószóvivője válaszolt.

Index: – Több lakossági fórumot tartottak a stranddal kapcsolatban. Milyen eredménnyel zárultak ezek? Milyen észrevételek érkeztek?

Horváth György: – A veszprémi strand beruházásával kapcsolatban két lakossági fórumot tartottunk. Az első fórumon kevés volt a lakossági érdeklődő. Akik eljöttek, elsősorban a tervek és a parkoló bővítési lehetősége iránt érdeklődtek. Volt, aki örömét fejezte ki a beruházással kapcsolatban, és természetesen ellenvélemény is megfogalmazódott.

A tervdokumentáció engedélyezési eljárása lezárult. Engedélyezett, de még nem jogerős tervdokumentáció birtokában szerveztük meg – szeptember 8-án – a második lakossági fórumot, amelynek több mint száz résztvevője volt. A számos hozzászólásból kiderült, hogy a legtöbben a Batthyány u. 21. szám alól érkeztek, de a városrész és a város más területéről is jöttek. Ez utóbbiak támogatták a létesítmény megvalósulását. A környéken lakók között is volt támogató, de az ellenzők voltak többségben. A közel három órás fórumon 38 hozzászólást hallgattunk meg, indulatos improvizációk, és alapos felkészültségű hozzászólások egyaránt elhangzottak. Egyértelműen megállapítható, hogy a két fórum között történt valami, amiről az ellenzőket kell megkérdezni. A legfontosabb észrevételek a medence közelségére, a zajhatásokra, a lakások értékcsökkenésére, a kevés parkolóra, és meglepetésre, a gyermekzsivajra érkeztek. Szinte minden érvelés arról szólt, hogy kell a strand, de nagyobb, és nem ide. Mi azt mondjuk, a terület adottságai és források figyelembevételével a meglévő uszoda bővítése a jó megoldás, és erről szól a tervdokumentáció.

Index: – A lakók többsége a nyári napokon várható zaj miatt neheztel. Hogyan lehet ezt mérsékelni?

HGy: – A nyári napokon várható zenét és gyermekzsivajt intenzív növénytelepítéssel, az üzemeltetés szabályozásával lehet – és természetesen kell is – mérsékelni. Bár lehet, hogy örülni is kellene neki.

Index: – Mivel biztosítható a strandolók nyugalma, hiszen a környező lakásokból könnyen rálátnak a napozókra.

HGy: – A strandolók nyugalmát fák, esetleg ernyők telepítésével lehet biztosítani. Ne felejtsük, a strandolás, a napozás szabadtéri, nyilvános „műfaj”, aki oda elmegy, az nem akar elbújni. A balatoni szállodák strandjain is rálátni a napozó vendégekre a szobákból.

Index: – Mennyire megalapozott a környező ingatlanok értékcsökkenése? Sokan ettől is tartanak.

HGy: – Mi ezt a kérdést nem így látjuk, sőt az ellenkezőjét prognosztizáljuk. Erről meg lehetne kérdezni a 21-es számú ház titkos jogi szakértőjét is.

Index: – Mennyien vannak az ellenzők? Egyéni támadások érik az önkormányzatot a strand megépülésével kapcsolatban, vagy csoportos megkeresés érkezett, hogy ne építsék meg az objektumot?

HGy: – Nem lehet pontosan megállapítani az ellenzők számát. Mint ahogy azt sem lehet tudni, hogy hányan támogatják a strandot. Az ellenzők írtak levelet és gyűjtöttek aláírásokat is. A megvalósulás támogatására is lehetne aláírásokat gyűjteni, valószínű az is sikeres lenne. A fórum óta több támogató e-mail is érkezett címünkre.

Index: – Mi alapján döntöttek a jelenlegi helyszín mellett? Milyen alternatívák jöttek még szóba?

HGy: – A források valamint a lehetőségeink figyelembevételével a jelenlegi helyszín a legalkalmasabb. A terület a városé, nem kell ingatlant vásárolni. Az infrastruktúra a megközelítése biztosított. A meglévő uszoda bővítésével az egész létesítmény kihasználtsága javulhat. A szakmai tudás itt már adott, biztosított. A szomszédos fűtőműben üzemelő gázmotorok biztosíthatják a medencék fűtővizét, és ezzel a gépek kihasználtsága is megnő. A korábbi elképzelések, tervezések is e területet preferálták.

Index: – Mekkora költséggel jár a strand megépítése, üzemeltetése?

HGy: – A teljes létesítmény megvalósítását 400 millió forint alatt tervezzük. Természetesen a közbeszerzési eljárás végeredménye határozza meg a költségeket. Az üzemeltetési költségek vonatkozásában arra törekszünk, hogy a kialakuló sport komplexum rentábilis legyen.

Rovat: