Petőfi bemutató: Hyppolit, a lakáj

Zágon István - Nóti Károly: Hyppolit, a lakáj című darabját mutatják be a Petőfi Színházban szeptember 26-án, pénteken este hét órakor Bujtor István rendezésében.

- A Hyppolit, a lakáj nem kabarétréfák sorozata, hanem igazi, létező karaktereknek az összjátéka. Abban az időben, amikor ez a darab játszódik, kialakult a nagypolgárság, az új burzsuázia, anyagilag nagyon meggyengültek az arisztokraták, már csak a rangjukba kapaszkodhattak – nyilatkozta a rendező. Bujtor István azért is szereti a Hyppolit, a lakájt, mert időtálló, szórakoztató darab, a mai napig érvényes igazságokkal. Például olyanokkal, hogy ha körbenézünk ma az országban, akkor látjuk, a társadalmi folyamatok megismétlődhetnek.

- A polgárságnak pénze volt, de rangja nem és mindenki irigyelte a másiktól azt, ami van. Létezett akkor egy konfliktus a társadalom fejlődése során, amely azt hiszem, az 1990-es évek elején megismétlődött nálunk. Megint előjött egy olyan társaság, amelynek tagjai jókor voltak jó helyen, jó pénzük lett, a másik társaság tagjai pedig egy kicsit a háttérbe szorultak. Kinyílt az olló, aki fel tudott kapaszkodni az sokkal jobb anyagi helyzetben van, mint esetleg az, aki egy belső eleganciával, arisztokratizmussal rendelkezik, de nincs hozzá pénze, hogy úgy éljen, ahogy szeretne - hangsúlyozta Bujtor István.

A főbb szerepekben: Hyppolit, Szalma Tamás; Schneider Mátyás, Balázs Péter; Aranka, a felesége, Szulák Andrea; Terka, a lányuk, Halas Adelaida.

Rovat: