Hatvan

- lesz kötet? -

Széki Patka László költő idén távozott közülünk. A tisztelők és családtagok komoly vállalkozásba vágták fejszéjüket: posztumusz kötetet szándékoznak kiadni még karácsonyig. Ehhez támogatók segítségét is kérik. Az ötletről, a könyv jellegéről, a versekről, a felmerült problémákról Kilián Lászlóval, a Művészetek Háza munkatársával beszélgettünk.

Index: – Miként született az ötlet, hogy kiadjanak egy posztumusz Széki Patka László kötetet? Ki lesz egyáltalán a kiadó?

Kilián László. – Talán nem is pontos kifejezés ötletnek nevezni a célkitűzést, hogy Veszprém és Veszprém megye kulturális, illetve művészeti életének olyan fontosságú személyiségének, költőjének illendő egy kötetét megjelentetni, még akkor is, ha ennek előkészítési munkálataiban ő maga már nem vehet részt.

Tavasszal irodalmi pikniket szerveztünk a Művészetek Háza – Vass László Gyűjtemény udvarán, ahol veszprémi költők, írók olvastak fel munkáikból, illetve Berzeviczi Zoltán játszotta veszprémi költők munkáira született versmegzenésítéseit. Köztük hangsúlyos helyen hangzott el több Széki Patka László versére szerzett is. Azt hiszem, ez volt a döntő pillanat, amikor Széki Patka László özvegye, Fábián Judit véglegesen eldöntötte, hogy a Művészetek Házával – velünk – közösen próbáljuk meg megjelentetni a Hatvan címet viselő verseskötetet. A könyvet Botár Attila szerkeszti, borítóját Kádár Tibor tervezi, a további előkészítést a Művészetek Háza koordinálja, és a kiadó is az intézmény lesz.

Index: – Milyen versek kerülnek bele?

KL: – A kötet címe – Hatvan – arra utal, hogy Széki Patka László még életében azt tervezte, júliusi születésnapjára hosszú szünet után újabb kötettel jelentkezik. Halála ennek a tervnek is elébe vágott. Fábián Judit és Botár Attila – épp Lacival erről folytatott megegyezéseknek megfelelően – hatvan verset rendez el egy olyan könyvben, amelyben a nyomtatott változatok mellett az eredeti kéziratok kópiái is láthatóak lesznek. A hatvan munka Laci halála előtti félévben született. Hatvan vers attól, aki hatvan felé közelít. Ezek is külön jelentést, jelentőséget adnak a kötetnek.

Index: – A kiadáshoz szükséges pénzösszeget milyen módon kívánják előteremteni?

KL: – Több csatornán keresztül is megpróbáljuk a keménytáblás, egy posztumusz kötethez méltó könyv megjelentetéséhez, bemutatásához szükséges összeget előteremteni. Vállalkozásokhoz, hivatalokhoz, szervezetekhez, illetve magánszemélyekhez juttattunk, juttatunk el támogatást, adományt, előfizetést kérő leveleket, e-maileket. Több helyről bírunk biztató ígéretekkel, a kiküldött csekkekre már elkezdtek érkezni a támogatások, illetve a család is vállal áldozatokat azért, hogy a könyv megszülethessen.

Index: – Az „olvasók” mellett milyen támogatókat tudnak megszólítani?

KL: – Azt gondolom, aki az elmúlt évtizedekben Veszprémben, a megyében bármilyen módon is kapcsolatba került a kultúrával, művészettel, szembesülnie kellett azzal, hogy a jó ötletekhez források is kellenek. Ilyen értelemben vett támogatásokhoz a megyei közigazgatás mindenkori szervezeteihez lehetett fordulni, ahol szinte biztosan kellett találkozni (Széki) Patka Lászlóval, mint olyan közreműködővel, aki áldozatkész híve volt a sokra érdemes ügyeknek, lehetőségeihez mérten mindent megtett a tervek valóra válthatóvá tételéért.

Index: – Mikorra várható, hogy kapható lesz a kötet?

KL: – Fábián Judit többekkel egyeztetett már előzetesen is arról, hogy legkésőbb idén karácsonyig szülessen meg a kötet, hogy még a szerző hatvanadik születésnapjának évében felkínálhassuk az olvasóknak, és nyilván köztük mindazoknak, akik személyesen ismerték Lacit, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek vele az elmúlt évtizedekben. Ha minden a terveink szerint alakul, a kötet karácsonyig eljuthat odáig, hogy bemutathassuk. Ezért az előkészítésben résztvevő lelkes szakemberek, Laci egykori munkatársai, hívei, tisztelői minden megtesznek. Szerintem a következő két hétben eldől, hogy elegendő támogatás, előfizetés gyűlik-e össze, és időben nyomdába adhatjuk-e az anyagot.

Index: – Ön milyen szerepet vállal benne, kik azok, akik segítenek a munkában?

KL: – Személy szerint is fontosnak tartom, hogy Lacinak kötete legyen. A tisztelgés, a kultúráért vállalt áldozatai, költői munkássága okán egyaránt. Ugyanakkor magamat csak egyetlen fogaskeréknek tekintem ebben a nagyszerű vállalkozásért összeállt gépezetben. Fábián Judittal folyamatos kapcsolatban állunk, rengeteget dolgozik a könyvért. Fontos segítőnk, közreműködőnk vállalásunkban (minthogy többen vannak, jobb, ha névsorba szedem őket): Botár Attila, Kádár Tibor, Németh Sándorné, Patka Heléna, Tímár Vera. A kötet sikeres megjelentetéséhez persze azért elengedhetetlen alap, hogy van egy háttér hozzá: a Művészetek Háza, amelynek munkatársai, technikai háttere nélkül sokkal körülményesebb lenne az előkészítés, kiadás, a könyv bemutatása.

Index: – Hogyan, mi módon lehet támogatni a verseskötet létrejöttét?

KL: – Két megoldás is létezik. Az első esetben a 11748007-15426046-as számlaszámra várjuk a támogatásokat. Arra kérek mindenkit, hogy ekkor a megjegyzés rovatba írják be: „Széki Patka László kötetére” . Akinek ez a technika túl sok problémát okoz, telefonáljon nekünk (88/421-204), vagy küldjön egy e-mail-t (arthouse@invitel.hu), amelyben tudatja címét, és mi pedig postázzuk a csekket, amely alkalmas arra, hogy előfizessen a kötetre (1990 Ft), illetve a csekken ezen felüli összeggel is lehet támogatni a kiadványt. Amennyiben a támogatás mértéke meghaladja a 10 000 Ft-ot, a kötet pártolójának nevét megjelentetjük a könyvben.

Rovat: