A Szent Korona hologramról

- kiállítás hiányosságokkal -

A magyar királyoknak a közvélekedés által Szent Istvánnak tulajdonított koronájáról készült hologram tekinthető meg időszaki kiállításon a Dubniczay-házban október 5-ig. A tárlaton e hologramon kívül láthatók még Szelényi Károly fotóművész által a koronáról készített fotók, valamint a gróf Batthyány Gyula alkotta, a magyar történelmet bemutató tusrajzok.

A koronát bemutató fotók azok, amelyek elgondolkodtatóak lehetnének, ha vennénk a fáradtságot. Ha a kiállítást szervező körmendi Batthyány múzeum legalább minimális, a régi töri érettségis B-tétel szintjén magyarázta volna azt, amit a fotók mutatnak. Vagyis hogy a korona két elemből lett durva módon összeillesztve, a koronának annyi köze van Szent Istvánhoz, mint egy 18. századi freskónak a modern festészeti tárlathoz, az országalma Anjou-címere éppen három évszázaddal első uralkodónk utáni korból való, hogy egyedül a jogarnak lehetett köze – a paláston kívül – Pityuhoz. Hogy a koronában semmi szent sincs, hogy az évszázadok alatt rárakódott, kurucos-Verbőcis-„nemzeti” Szent Korona-tan még mindig milyen szinten képes mételyezni a tudatlan közgondolkodást.

Egyszer régen már írtam pár gondolatot a „búvópatak-szerű” magyar történelem félremagyarázásáról. Nos, nem tudom hová máshová illeszteni ezt a jelenséget sem. De már tudok különbséget tenni az irányzatok között. Vannak az amatőr – nem, ez rossz szó, bántaná a nyelvészet iránt valóban érdeklődőket –, szóval vannak a magukat nyelvésznek tekintő, szógyökökből (nem létező nyelvészeti fogalom) építkező harcsabajszos bácsikák, akik előszeretettel építik föl az egész emberiség nyelvi kultúráját az egyetlen ősnyelvből, a magyarból (kör-ker-kar-kúr – ó boccccs!). Hajrá, Tarsoly magazin (mert ilyen is van ám)! A dolog továbbvezethető Krisztus, Nagy Sándor, a párthusok, hunok, sumérok, maják, akárkik magyarságáig; a lényeg, hogy mi voltunk itt előbb, vazze. Ennek ugyan kissé ellentmond a másik, szakrális magasságokba emelkedő, egyébként legitimista, Habsburg-Ottót-a-magyar-trónra irány, akik a Szent Korona örve alatt futkorásznak éjszakánként, s modern koronaőrökként csuklyával fejükön ostromolnak középületeket, irtanak cigányt, zsidót, s mindenkit, ki nem elég iksz. Iksz egyenlő bármi. A két irányzat persze összekapcsolódik, amint lehet tüntetésre járni, s ezzel pedig éppen azokat hozzák lehetetlen helyzetbe, akik kulturált kritikát igyekeznek megfogalmazni a mai közállapotokról. Aztán persze ez utóbbiak magyarázkodhatnak.

Na, de vissza e kis közéleti kitérő után a kiállításhoz. Batthyány Gyula képeiről pontosan az mondható el, amit a kiállításon a művészről szóló ismertető közöl a látogatóval: munkái csak a megfelelő marketinggel együtt mondanak valamit a nagyközönségnek. Mint arisztokrata család sarja, a balsorsú első magyar miniszterelnök dédunokája, tulajdonképpen bármit kiállíthatott volna, a korabeli (és a mai sznob) közönség is zabálta rajzait. Nem csoda, hiszen már három éves korában rajzolt. Ilyen óvodást én például egyet sem ismerek… Olyat sem, akinek ne mondták volna a kedves rokonok, hogy belőle bizony festő, művész lesz… A rajzok egyébként egy valamirevaló szerepjáték-szabálykönyv illusztrációinak szintjén állnak, ami nem feltétlenül rossz, de nem muszáj ettől hasra esnünk. A témaválasztás pedig ugyancsak elég sekélyes: máshol, mások által éppen ilyen pozícióban rögzített országgyűlés, magyarok bevonulása, Wesselényi-összesküvés, agárszerű, részeges V. László.

A kiállítás céljára, apropójára nem sikerült rájönnöm. Oké, harminc évvel ezelőtt kaptuk vissza a koronát az Egyesült Államokból – minő fricska, a Kádár-rendszer egyik nagy sikere a letűnt kor szimbólumának ajándékképeni visszaszerzése az imperializmus élharcosától –, na és? Kottaner Ilona meg éppen 568 éve lopta el azt… A hologram valóban érdekes. Kicsit lelkesebben: a hologram tényleg izgi, látványos, mondhatni fantasztikus, hű, meg ha, meg nahát! Na de miért pont itt, és miért pont most látható, miért nincsenek magyarázó szövegek a hologramról, miért nem olvashattam helyben semmit sem a koronáról és a hologramról? Biztos megint bennem van a hiba.

Rovat: