Egyetemi programok

- széles kulturális programok az egyetemen -

A Pannon Egyetem diákjai már jól tudják, hogy a rengeteg óra mellett azért a szórakozásra is van lehetőségük. Nem kell mindjárt arra gondolni, hogy egész éjjel valami cigifüstös, alkoholszagú helyen tombolnak a hallgatók – aki szolidabb kikapcsolódásra vágyik és értékes programokra, azt is tárt karokkal várják a kampusz egész területén.

A Magyar Irodalomtudományi Tanszék már rengeteg programot szervezett a múltban is, és most ismét egy nagy projekttel várja az érdeklődőket. Szeptember 25. és 27. között a Vár utca 39-ben rendezik meg a III. Veszprémi Regénykollokviumot. A háromnapos rendezvény alatt színdarabokat tekinthetünk meg, regényrészleteket és novellákat olvasnak fel az előadók, és más érdekes előadásokat hallhatunk. A részletes programnak az egyetem honlapján lehet utánanézni. Újdonságnak számít ezen a területen az Egyetemi Versmondó Műhely. Valójában még csak most alakul, így, ha szereted az irodalmat, szeretsz szerepelni, és még tanulni is akarsz, akkor szeptember 23-án menj el az E épület kamaratermébe az alakuló gyűlésre, és légy egy klassz csapat tagja!

A szervezők nemcsak az irodalom szerelmeseit várják szeretettel, hiszen az ÖkoRet konferencián mindenki bátran részt vehet. Szeptember 25-én 9 órai kezdettel indul a B épület konferenciatermében. Környezetvédelmi témáktól a környezettudatos életmódon át minden aktuális téma terítéken lesz. Az időpontok eléggé sűrűnek bizonyulnak, de ha van egy kis időd, akkor szeptember 25-26-án látogass el a Jubileumi georgikon napokra. Sokaknak talán Open-GTK néven ismerős, ahol bele lehet kóstolni az igazi egyetemi életbe. A középiskolások számára értékes nyereményeket is jelent érdekes feladatokkal.

Kalandor vagy? A Világjáró Klub szeptember 24-én vár rád a DC-ben izlandi képek diavetítésével. Ez az egzotikus táj mindenkit elvarázsol, mégha csak képeken keresztül teszi is. Az előadó Dr. Földesi Csaba, aki elkalauzol minket a gleccserek, a tűzhányók, a lávafolyamok és gejzírek országába. Ha már képek, akkor irány a B épület Aulája! Október 1-ig még megtekinthető Petra Weber ausztrál képzőművész „Hallasd a hangod!” című, protest art irányzatot képviselő kiállítása. Annyit elárulhatok, hogy nem fogsz csalódni a látványban, így megéri megnézni. Ezek után pedig Mókázz Ivánnal, azaz látogass el Illésfalvi Iván gitáros estjére szeptember 23-án, este 8-kor az E kamaratermében. A belépés ingyenes, így ha szereted a jó zenét, ott a helyed. Mint látjuk, az E kamarateremben egymást követik a programok. Szeptember 30-án is itt kerül megrendezésre Dvorák Gábor Murphy törvényei című pantomim-előadása. A kezdés 19 óra, a program pedig jónak ígérkező, hiszen a művész minden nézőt bevon a játékába.

A szeptemberi programokról egyelőre ennyit! Most nézzük meg, milyen egyetemi szervezetek működnek itt Veszprémben a dolgozók és a diákok jóvoltából! Először is létezik a Kultúrpince Egyetemi Klub, mely leginkább a Neviki büfében aktivizálja magát. Rendezvényein az oktatók és a hallgatók leülhetnek lazítani, és kötetlenebbül megismerni egymást. A műsorról az egyetemi költők, előadók, zenészek és zenekarok gondoskodnak, de gyakran szerveznek filmvetítéseket is. Ennek időpontja minden csütörtök 19 óra, Neviki DC. És ha már hallasd a hangod, akkor neked való az Egyetemi Énekkar. Hivatásuk az, hogy népszerűsítsék a kóruszenét, mindemellett részt vesznek az egyetemi programokon is. Próbáik minden héten hétfőn és szerdán az E épület 1-es termében 19 órakor vannak. Ha csatlakozni akarsz, vagy csak többet megtudni róluk, a megadott időpontokban megteheted. Méltán népszerű mindenki előtt az Egyetemi Színpad. A tanulmányok mellett nekik csak vasárnaponként 10-től jut idejük próbálni az E kamaratermében. Nemcsak maguknak játszanak, gyakran lépnek fel nagy pódium előtt önálló darabjaikkal vagy egy-egy híresebb műalkotással. Gyakran tartanak önismereti és társas tréningeket, ezzel is erősítve az összetartó csapatukat.

A Képzőművészeti Alkotókör tagjai a foglalkozásokon rajzolást, mintázást, a különböző festészeti és grafikai technikák elsajátítását gyakorolják elméleti és gyakorlati képzés formájában. A Jó Hangulat Klub minden csütörtökön 18.30-tól az E kamarában vár minden korosztályt, akik igazi báli zenére és báli hangulatra vágyik, továbbá szeretné megismerni más népek táncait, és persze egymást. Nem csak ez a lehetőség áll a táncolni vágyók rendelkezésére, hiszen szerdánként 17 órától az E kamarateremben nyitva áll a Moderntánc Stúdió és Divatstúdió kapuja. Ha mindez nem elég, akkor hétfőnként látogass el 20.15-ől a kamaraterembe az Universitas Táncegyüttes próbáira!

Bővebb információ: www.uni-pannon.hu-n, az aktuális programoknál.


Ani
annni@citromail.hu

Rovat: