NATO-ellenőrzés Veszprémben

NATO-ellenőrzést tartanak szeptember 22-29. között a veszprémi légtérellenőrző ezrednél; erről Szűcs Pál mérnök ezredes, az ezred parancsnoka tájékoztatta a sajtó képviselőit csütörtökön Veszprémben.

Elmondta, hogy a mintegy nyolcvan ellenőr tizenegy NATO-tagországból érkezik, az egyhetes vizsgálódást a NATO törökországi (izmiri) légierő-parancsnoksága vezeti. Ellenőrzik majd a radarok és a légiirányító központ működését, a logisztikai ellátást, de harcászati, hadműveleti felmérést is végeznek. Tájékozódnak az egyéni és kollektív katonai képességekről is - tette hozzá.

Szűcs Pál utalt arra, hogy a feladataik közt szerepel légtérirányítás is - hazai vadászrepülők közreműködésével -, ugyanakkor számítógépeken is szimulálnak majd különleges légi helyzeteket és azok megoldását is vizsgálják a NATO-szakemberek.

A parancsnok szólt arról, úgynevezett "földi incidensek" elhárítását illetően is vizsgázik az ezred, azaz "eljátsszák" azt, hogy támadás éri a veszprémi Sziklát (katonai bunkerrendszert), s bemutatják, hogyan védik meg az objektumot. Emlékeztetett arra, hogy 2005-ben már volt NATO-vizsgálat az ezrednél, s akkor "nagyon jó" minősítést kaptak. (mti/hírextra)

Rovat: