Kultúrházak éjjel-nappal

- nonstop művelődés -

Az éjszakákról legtöbbünknek egy kényelmes ágy vagy egy fergeteges buli jut eszünkbe. A kiállítás-szervezőknek azonban a Múzeumok Éjszakája ugrik be, a könyvtárosoknak az augusztusi, sötétedés utáni könyvtári programok. A sorba most a kultúrházak is beállnak: ha valakinek nem jön álom a szemére szombat este, felkeresheti a VMK-t!

A művelődési központ egy több éve működő programsorozathoz csatlakozott. A Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű akció a Kulturális Örökség Napjai programhoz kapcsolódva zajlik majd az ország több mint száz városában – így Veszprémben is. A szervezők több irányelvet is megjelöltek az idei programmal kapcsolatban. Fontosnak tartották, hogy a reneszánsz évében megelevenedjen a korszak művészete, akár zenei, akár képi formában. Az akcióhoz csatlakozó közművelődési intézeteknek egy másik elvárásnak is meg kell felelniük: lehetőséget kell adni a látogatóknak, hogy megismerjék azokat az épületeket, amelyek a kultúra terjesztéséért emeltettek.

A VMK szombaton délután kettőtől várja az érdeklődőket. A reneszánsz több programelemben is megjelenik: a kicsiket játszóházzal várják, ahol Mátyás király híres portréját is megalkothatják. A kor öltözködésével is megismerkedhetnek a divatőrültek, méghozzá képek és leírások segítségével. S ha valaki még közelebbről szeretné vizsgálni a korszakot, megtekintheti a „reneszánsz ajándékai” kiállítást is, egészen hajnali kettőig.

Két, egyenként egyórás idegenvezetés során bárki körülnézhet a kulisszák mögött. A séta során a VMK története, működése és minden rejtett zuga feltárulkozik a kíváncsi látogatók előtt. A tánc, az irodalom, és a filmek szerelmesei is találnak kedvükre való előadásokat a programfüzetben, melyet a VMK honlapján is meg lehet tekinteni.

A Kultúrházak éjjel-nappal egyedi rendezvényként is megállná a helyét, hiszen egészen új szemszögből mutatja be azt az épületet, amely városunk kulturális életének egyik legfontosabb helyszíne. A program valódi értéke azonban az, hogy az ugyanazon a napon az ország több mint száz pontján nyílnak meg a kultúrházak az éjszakai látogatók előtt, ezzel is erősítve az intézmények közötti összefogást. Nem is kell messzire mennünk, ha kíváncsiak vagyunk, mit mutatnak fel mások: Veszprém környékén is találunk rendezvényeket 20-án. Várpalotán a helyőrségi klubba leshetünk be, ahol papírmasé-kiállítást is láthatunk. Kádártán fél négytől reneszánsz játszóházzal és előadásokkal várnak minket a faluházba, ahol például a Pannon Várszínház és a Ramazuri Bábszínház színészei is színpadra állnak majd. Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központban rendeznek reneszánsz bált „Pajzán középkor” mottóval este nyolctól.

Az éjszakai programok újra felhívják az emberek figyelmét a máskor méltatlanul elhanyagolt intézményekre, ugyanakkor mindez több mint egyszerű marketing-fogás. A VMK munkatársai igazi családi programmal várnak minket, amit kicsiknek és nagyoknak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlok.

Söge
este.veszprem@gmail.com

Rovat: