Százéves a színház

Tegnap ünnepelte százéves születésnapját a Veszprémi Petőfi Színház épülete. A teátrum 1908. szeptember 17-én nyitotta meg kapuit, Csiky Gergely Nagymama című darabjával, Nádasy József rendezésében. Az épület Magyarország első vasbeton konstrukciós épülete, Európa első vasbeton konstrukciós színháza!

Veszprémben a színházkultúra jelenléte a 19. század elejétől folyamatos, de mivel nem a legtöbb lelket számláló városok közé tartozott, és anyagi javai is csak ehhez mérten voltak, nem vetődött fel állandó színházépület építése. Az 1870-es évektől viszont évente egyre több társulat kereste fel a várost. 1814-ben a város polgársága összefogott a diáksággal és megszervezte a Stadttheater nevű színtársulatot. Az első írásos emlék ennek a társulatnak a színlapja, innen számítják a veszprémi színjátszás kezdetét. A vidéki színészet rendezésére 1902-ben állandó színikerületet létesítettek. Több helyszín is felmerült a színház helyéül: Casino- telke, Püspökkert, Erzsébet liget és a vásártér. Végül 1908. május 18-án gr. Festetich Andor országos színészeti főfelügyelő kijelölte a Püspökkertet alkalmas helynek a színház építésére.

A színház megtervezésére Medgyaszay Istvánt kérték fel. Medgyaszay gyűjtőútjain: Párizsban, Münchenben, Berlinben tanulmányozta a vasbetonépítés eredményeit. Ezeket az eredményeket felhasználva tervezte meg a veszprémi színházat. Az egész mű költségvetése 366.000 korona volt (tervek elkészítése, Korona Szálló modern átalakítása és magának a színháznak a felépítése). Az építkezést Csomay Kálmán építőmester vezette. Nagy Sándor készítette a Megyeháza felöli homlokzaton lévő Hunor és Magor grafittót és a főlépcsőház színes, ovális üvegablakát, ami a népművészet dicsérete nevet viseli.

A színház külső hossza 46, szélessége 27, magassága a kert felől 17 és a zsinórpadlásnál 21 méter volt. A nézőtér hosszúsága 20, a szélessége 16, a belső magassága12 méter. A színházban 16 páholy volt, 52 darab üléssel. Az ülőhelyek száma 448, az állóhelyek száma 500, tehát a színház kb. 1000 férőhelyes volt. A színház épületében kapott helyet a Kaszinó is, így a színház, a Korona Szálló és a Kaszinó egy többcélú épületegyüttest alkotott.

A színház 1908. szeptember 17-én nyitotta meg kapuit, Csiky Gergely Nagymama című darabjával, Nádasy József rendezésében.

A veszprémi Petőfi Színháznak Szilágyi Albert, Lendvay Ferenc, Turián György, Pétervári István, Hegyeshalmi László, Vándorfi László, Kolti Helga, Rácz Attila után 2008. január 1-től Bujtor István a kilencedik igazgatója.

A Veszprémi Petőfi Színház a centenáriumi évadot ősszel a Moliére című darab díszbemutatójával és Az Édes Anna című előadás színpadra állításával köszönti. Az ünnep alkalmából november 16-23-ig a teátrumban rendezik a Vándorfesztivált, amelynek keretében nyolc vidéki színház egy-egy előadással mutatkozik be a 100 éves épületben. A jubileumi évadot több kísérőrendezvény: kiállítások, előadások, fotó-és rajzpályázatok, vetélkedők teszik színessé.

A Petőfi Színház százéves történetérő itt olvashatnak további információkat, valamint egy kisfilmet is megtekinthetnek.

Az Építészfórum elnevezésű internetes építészeti újság is megemlékezett a jeles eseményről, Ordasi Zsuzsa írt részletes tanulmányt az épület múltjáról amely itt olvasható.

Rovat: