Mit utálok Veszprémben?

- a parkolást az Arénánál -

A város legújabb intézménye, és máris gyakran hangoztatott büszkesége, a Veszprém Aréna sem lehet tökéletes. Már a megnyitó során sokan fanyalogtak a jegybeszerzés és a kísérő programok miatt, vagy csak úgy általában. Most a parkolás és a megközelítés a téma a leggyakoribb látogatók, a kézilabdacsapat szurkolói között. Fórumbejegyzésekből mazsoláztunk.

Paksa: A parkolás elszomorító! Nem lehet elhagyni normálisan a helyszínt. Az Aréna üzemeltetője felé lehetne jelezni: egy kivezető utat a 8-asra, a város felé.

George: Félház volt az Arénában és tele volt a parkoló. Amúgy én rutinosan a TESCO-nál parkoltam, mert tudom, milyen nehéz kimenni autóval a parkolóból. Nagy meccseken engem nem érint az eset, mert a hétvégén busszal megyek ki. Amúgy lehet a régi csarnok környékén is parkolni ám, oszt onnan átsétálni.

Kekgyőztes: Várható új parkoló építése vagy a bevásárlóközpontok felé kell álldogálni? Közel félház, hétköznap, pont az utazós, esetleg fővárosi réteg nélkül, és dugig a parkoló (850 férőhelyes). Mi lesz itt teltházas BL meccseken?

Micó: A megnyitó első napján hatalmas volt a káosz a rendezvény után. Másnap kétszer annyian voltak, és egy rendőr a körforgalomban egész jól megoldotta. Remélem nem egyedi eset volt!

TOMI: A következő gondolat lehet, csak utópia, de egy mérlegelést talán megér! Írtatok a parkolási gondokról... Szerintem Európában nem lehet elvárni, hogy akkora parkolókat építsenek, mint a tengerentúli kosárcsarnokok mellé! Ráadásul sokan egyedül érkeznek kocsival a meccs helyszínére... Amennyiben a drukkerhad nem akar biciklire ülni, mint Hollandiában (tegyük hozzá, Veszprémben ez nem csak a nem létező kerékpárutak miatt nem könnyű, hanem domborzati okokból is, itt nem a futamgyőzelem, hanem a hazaérés miatt kéne doppingolni...), és a robogózással sincs kibékülve, miért ne jöhetne létre egy MKB-Busz??? Tudtommal van az Arénánál megálló, ha kell, lehetne még egynek helyet kijelölni, ha már építeni nem akarnak. Miért nem lehet megoldani, hogy a Balaton Volán – aki tudtommal szponzor is – a meccs előtt és után pár órával járatokat indítson némi rendszerességgel?! Lehetne ilyen kedvezmény, mondjuk, hogy a bérleteseknek ingyen, a többieknek meg, mondjuk, 150 Ft-ért, tehát nem piaci áron kínálva a szolgáltatást! Aki nem a kocsiját mutogatni (esetleg az új zakóját, nője új mellét) jár meccsre, talán örül is, hogy otthon hagyhatja a járművet, ergo kevesebb kötöttség... Türelmesebb sofőrök esetén a hangulat jó lenne a helyi járaton, és a pletykák terjedésére sem tudnék jobb helyet... Meg ha korán indul az ember, talán be tudja tartani az MKSZ szesztilalmát is. Nem mellékesen az emberek fejében is elindítana valamit, és talán szép lassan csökkenne az olajfüggőségünk, meg nem lenne az országunk félsivatag 50 év múlva...

SNY: Csak mondom, én B. Fűzfőről tekertem be biciklivel, és nem kellett doppingolni. Az meg egészen elszomorító, hogy valaki inkább 20 perc séta helyett beül a kocsiba, és panaszkodik, hogy milyen rossz a parkolás

TOMI: OK, te a kivételt erősíted! De nem várhatjuk ezt el mindenkitől, életkori, egészségügyi, domborzati és az időjárással összefüggő okokból sem! Meg még egy halom másik... Ezért vetettem fel az előbbit!

Mello: Tomi: nekem is eszembe jutott már hasonló. Pl. a 6-os és a 11-es vonalán mehetne végig 1–2 busz, igénytől függően. Azért ezt a két vonalat írtam, mert ezek amúgy is a Március 15-höz mennek, onnan mehetne egyből a csarnokba. A buszjegy lehetne sztem fixen 200 vagy 300 Ft (tehát a bérlet nem használható!), ami vissza irányba is érvényes, és a csarnokban is lehetne például kapni előre. Ezzel az igények is felmérhetők, és elkerülhető lenne a sokáig tartó, buszon történő jegyváltás. Ha megtelnek a buszok, biztosan jobban jön ki a Volán, mint a napközbeni 65 év feletti utasokkal.

Zizu: Bár nem vagyok érintett – jellemzően nem a város irányából jövök és kocsival –, de szerintem ez egy qrva jö ötlet, és nem is bonyolult megvalósítani. A Volán szponzorként nyugodtan bevállalhatná grátisz, hogy a nagy meccsek előtt két buszt indítson körbe a városon (meghatározott megállókon át), ami felvenné a szurkolókat, illetve meccs után ugyanúgy menne vissza. Megkülönböztető jelzésnek elég lenne egy MKB zászlót kitűzni a buszra. Lenne hangulata a dolognak, és többen meggondolnák, hogy ne kocsival menjenek! Egyébként kár panaszkodni a parkolóhelyekre, bőven elég, ennél több felesleges luxus lenne. Nem úgy kell méretezni, hogy átlag másfél ember ül egy autóban. A rendezvények nagy részét elbírja az Aréna parkolója, a kiemelt eseményeknél pedig ott a Tesco és az OBI. Aki nem szeret sokat gyalogolni, az jöjjön előbb, és lesz ideje már meccs előtt is szurkolni! De elég összehasonlítani a Márc15-ös állapotokkal, és máris nem kell panaszkodni. Ha a népnevelés kevésbé hálás feladatát is magára akarja vállalni az Aréna vagy a klub, akkor az Aréna parkolójának az épülethez közelebb eső részébe csak azokat a kocsikat kell beengedni, amelyikben legalább 4 ember ül. Minimális organizáció (szalagok kihúzása) + 1 ember elintézné az egészet. A meccs végén is kellene ez az egy ember, és a „családi/baráti” parkoló kapna kifelé elsőbbséget. Egy-két hülye biztosan anyázna, de a nagy többség jobban érezné magát: kevesebb kocsi jönne, ezáltal gyorsabb lenne a kijutás is, és a parkoló hirtelen nem lenne olyan kicsi, mint sokan gondolják.

George: Az SAP csarnokba szóló jeggyel ingyen utazhattál a villamoson (csak az vitt ki oda). Ha rossz irányba szálltál fel (mint például mi) még egy ingyenes mannheimi városnézés is belefért. Amúgy én nagy meccsekre gyalog ill. busszal megyek majd ki, hogy gond nélkül fogyaszthassak hangoló italt kint. Szerintem nem lesz nagyon kritikus a parkolás, ne feledjük, hétköznap mindenki munkából esik be.

Mürkli Balázs: A buszos témát körülbelül 1 hónapja vetettem fel a csarnok üzemeltetőnek... A válasz: a kézilabda meccsek szervezői nem ők. Ha Hajnal Csabára lenne bízva ez a dolog, 10 év múlva sem lenne busz. (Meg kell szervezni, és nincs pénze belőle a klubnak, szóval nála ez nem játszik)

Zudori: Csak egy baj van azzal, amit leírtál, hogy teljesen igaz!

Donat: Vannak már tárgyalások arról, hogy a környéken lévő gazdasági társaságok – az ő érdekük is – közösen építenek egy utat a 8-asra. Így másik irányba is elhagyható lesz a parkoló. Az 5, 6, 13-as buszokról leszállva kb. 8 perc séta az Aréna. Én is így megyek mindig, ha csak a zudori nem visz el.

Mürkli Balázs: Ahol én lakom, egyik busz sem jár... Aulich. Ha két busszal megyek oda, kettővel vissza az már 800 Ft... Szóval köszi a kioktatást. További jó 8 perces sétákat! Nekünk meg marad a kocsi, sajnos!

Fahand: A veszprémi képújságban bent van egy Volán tájékoztató az új járatokról: 27. sz. vonal: Az Autóbusz-állomás – Rendezvény Csarnok (Veszprém Aréna) útvonalon

Mse: A Balaton Volán társaság honlapján pedig ez található a menetrendnél „külön rendeletre, igazodva a rendezvények időpontjához!” (a kézilabda meccs is rendezvénynek számít?)

Hary: Legjobb tudomásom szerint az eredeti tervben nem a jelenlegi megvalósítás szerepelt (körforgalom, ha minden igaz), ez csak a mostani városvezetés „költségcsökkentő” lépései közt volt...

Kekgyőztes: Biztos kellett a támogatás a színházkertnél 11 millióért épített vöröskő kerítéshez!

Paksa: Ha nem térkő került volna a parkolóba, akkor ott is lehet lóvét fogni. Nem a parkolóhelyek száma a problémás! A parkoló elhagyása rendezvény után!

Magyarády: Nincs itt, legfeljebb álprobléma. Amerre Európában járunk, szinte mindenhol jócskán van várakozás egy csarnoktól-stadiontól elmenet autóval. És persze nem csak meccseken, hanem koncerten, nem csak Veszprémben, hanem Barcelonában vagy a BS-nél is. Egy kivezető úton lehet persze a 82-es felé gondolkodni: jelenleg azt mondják az okosok, hogy túl közel van a kis körforgalomhoz. Magyarul: türelemmel várni kell, én ugyanúgy ezt teszem, mint ti. Más kérdés az autóbusz, ezt vettem, lépni is fogunk. Ennek ui. van értelme.

forzaVP: Nekem is volt szerencsém pár világeseményen részt venni, nálunk fejlettebb és gazdagabb országokban. Egy rendezvény után mindenhol dugó volt. Annyi a lényeg, hogy ennek tudatában kell nekiindulni az útnak. A buszötlet tényleg jó!!!

Sevendoor: Ez természetes, nem is ez a kérdés, hanem hogy ésszerű kereteken belül mindent elkövettek-e a tervezők, hogy a helyszín minél zökkenőmentesebben elhagyható legyen. A mi esetünkben egy, a 8-ra nyíló, az áruházak mögött futó út teljesen logikus megoldás lett volna.

Zizu: Ha csak azon múlna, hogy mindent elkövettek-e a tervezők (ésszerű kereteken belül), akkor biztos lenne út a 8-asra. De Te is tudod, hogy nem csak ezen múlik. Az a kivezető út tervezéssel, közvilágítással, a 8-asra csatlakozás megoldásával (de csak egy irányba), azaz tokkal-vonóval 80–100 MFt. És ez nem tartalmazza a terület árát sem, amit vásárolni kellene hozzá. Biztos kényelmesebb volna, de mindez olyan „befektetés” lenne, ami soha az életbe nem hoz egyetlen addicionális forintot sem a csarnok üzemeltetésében. Sem közvetlenül, sem közvetetten. Azaz LUXUS. Nem vagyok veszprémi polgár, de ha ez a pénz rendelkezésére állna a városnak, akkor ezer dologra tudná sokkal jobban felhasználni. Ha pedig nem áll rendelkezésére, és hitelből fizetné (aminek a valószínűsége nem kicsi), akkor miről beszélünk? A 8-as összekötő út soha nem fog megépülni, hacsak nem lesz még valami létesítmény az OBI-Tesco-Aréna mellett-mögött. Nyugodtan megbarátkozhat mindenki azzal a gondolattal is, hogy a közlekedés ennél csak rosszabb lesz. Magyarországon az ezer főre jutó személygépkocsik száma a fele a németországinak (akik jóval gazdagabbak, viszont a tömegközlekedésük is sokkal jobb). Az osztrákokhoz képest 60%-on állunk. Jó 15–20 év alatt fokozatosan érjük majd el őket, de az úthálózat nem fog annyival bővülni, az borítékolható.
Ha valaki el akarja kerülni a dugót, az két dolgot tehet:
- amit lát az angol meccseken, vége előtt 5 perccel ha már nincs esély, akinek sürgős, az hazaindul
- ünneplés után dumál még a haverokkal a csarnok előtt, és csak ezt követően megy Én az utóbbira szavazok. Ezért is örülnék annak, ha meccsek után lenne ott egy kis élet az Aréna előtti téren.

Sevendoor: A 100 M soknak hangzik, de ez egy majd 5 milliárdos beruházás, ehhez képest már nem annyira. Persze nem elégedetlenkedni akarok, mert tényleg gyönyörű az otthonunk, és látszik, hogy kivételesen itt Magyarhonban nem a pénz volt az elsődleges szempont, hanem a minőség is fontos volt a kivitelezésnél. Meg hát én gyalog járok, így érdekeltségem sincs

Mürkli Balázs: Hidd el, ha nekem 10–15 percet kellene gyalogolnom, se lenne probléma... De azért jobb lenne felülni (állni) egy buszra az embernek a szakadó esőben, mint kisétálni a vasútállomástól, a Cholnokyról az Arénába... Én konkrétan arra próbáltam utalni, hogy van egy probléma, amit meg kell oldani. Csak az a gond, hogy nem itt a fórumon. Tudom, hogy vannak, lesznek olyan emberek a klub vezetésében, akik tenni is fognak érte, értünk...

Paksa: Decemberben a csarnok előtt a meccs után? Mert most fél órával a meccs után el kell hagyni a csarnokot.

Arnold: A parkolók számát hasonló beruházásoknál a szabvány előírja. Az Aréna esetében a megépült parkolóhelyek száma jóval több, mint az előírt. Más kérdés, hogy így is kevésnek bizonyul. A 27-es buszt a Volán csak külön megrendelés esetén állítja forgalomba. Az Aréna igazgatósága nem fog lépni az ügyben, tehát a klubnak kell megtenni a szükséges lépést. A Tesco-Aréna mögötti területnek elvileg már eldőlt a sorsa. „Természetesen” egy újabb bevásárló központ fog épülni, talán nem is olyan sokára. Az előzetes tervek szerint lesz csatlakozás a 8-as útra a Tesco és az OBI mögötti szakaszon.

Zizu: Ez elég hivatalosnak hangzott, és biztatónak is egyben. Ha lesz újabb shopping szentély, akkor neki elő lehet írni a közlekedési kapcsolat kialakítását.

Rovat: