The Great Gig in The Sky

Rick Wright (1943-2008)

Sajnos újabb taggal bővült az égiek rockzenekara. 65 éves korában elhunyt Rick Wright, a Pink Floyd billentyűs játékosa, alapító tagja. A korai Floyd-albumok pszichedelikus hangzásában nagy része volt az ő kísérteties, földöntúli, lebegő játékának, amely a korszak egyik meghatározó csapatává tette a zenekart.

Rick Wright nem kis részben vette ki részét a munkából később, amikor klasszikus hangzással kísérleteztek, például az Atom Heart Mother albumon. Bár keveset énekelt, jellegzetes orgánuma nélkül a Pink Floyd zenéje nem elképzelhetetlen lenne.

A legendás billentyűs nehezen bírta Roger Waters egyre erősödő despota viselkedését, és a kultikus The Wall album után elhagyta a zenekart, ahova csak majd egy évtized elteltével tért vissza, amikor Waters már nem volt ott. 1994-ben magam is láttam a Floyd wienerneustadti koncertjén, ahogy a színpad jobb oldalán hangszereibe temetkezve végezte a dolgát, minden feltűnés nélkül. A szóbeszéd szerint a zenekar egyébként is visszahúzódó tagjai közül ő volt a legcsendesebb.

„Összeáll még a Pink Floyd?” Rick Wright halálával ez a mostanában rendszeresen elhangzott kérdés okafogyottá vált.

Legyen neki könnyű a Föld!

Rovat: