Még egyszer a 100 000-es lámpáról

- olvasói levél -

Az elmúlt hetekben számos levelet kapott a Veszprém Index szerkesztősége Mészáros Zoltán augusztus 25-én újságunkban lehozott véleménye kapcsán. A leveleket továbbítottuk Mészáros Zoltán úrnak, aki most még egyszer megszólal az ügyben, válaszolva az olvasók kérdésekre.

„Ahogy látom, a százezer forintot érő lámpás kereszteződés – nagyon helyesen – szép vihart kavart, messze nem az írásom nyomán persze. Mivel időközben számtalan helyi politikus érezte úgy, hogy az ügyben meg kell szólalnia, és mivel a helyi portálokon rengeteg kommnetben szóltak hozzá a témához a polgárok, szeretnék a magam részéről utoljára pontosítani és hozzátenni valamit az eddigiekhez.

Próbaper nem indítható az ügyben, mivel egy Kormányrendelet szabályozza a kérdést, ezért ezt az Alkotmánybíróság előtt lehet és kell megtámadni, ezt tesszük.

Alapvetően – bár tanúságos, hogy mennyien nem vagy félre értik – a büntetés mértékének és a jogorvoslat hiányának alkotmányosságát kérdőjelzetem meg, és ezért tettem közzé az írásomat, és ezért vállaltam közszerepléseket az üggyel kapcsolatban.

Van azonban egy olyan vetülete is az ügynek, amelyről nem lehet hallani, és amely meglátásom szerint szintén súlyos alkotmányos aggályokat vet fel.

Nyilvánvaló, hogy a rendőrség által készített képek a polgárok személyiségi jogait érintő ügyek, az állam által a polgárairól készített fénykép ugyanis egy a személyiségi joghoz kifejezetten szorosan fűződő személyes adat. Alkotmányos alapjog, hogy a demokrácia polgárai, a személyes adataikhoz, különös tekintettel az állam által összegyűjtött adataikhoz – szigorúan szabályozott kivételektől eltekintve – szabadon és korlátozás nélkül hozzáférhessenek. Ezt a jogot nem korlátozhatja az ügyben a rendőrség napi gyakorlata, mely szerint a polgárok – az első időszakban csak Székesfehérváron, majd aztán – egy adott munkanapon, munkaidőben, pár órán át tekinthetik meg a képeket; a rendőrség belső munkarendje egész egyszerűen nem emelhet korlátot a személyes adataink hozzáférése tekintetében.

A rendőrség meglátásom szerint akkor járna el az alkotmányos alapelveknek megfelelően, amennyiben a készített képeket minden külön kérés nélkül postázná a polgároknak. Különösen súlyosbítja ennek jelentőségét az a tény, hogy az eljárásban gyakorlatilag ez a képfelvétel a hatóság egyetlen bizonyítéka álláspontja alátámasztására.

Ahogy nem korrekt az ominózus kereszteződésben az autósokat valóban segítő számláló több mint 150 milliós bírság kiszabása utáni felszerelése, ugyanígy nem korrekt a rendőrség eljárása sem az ügyben.

Mindezeken túl, adatvédelmi, adatkezelési és alkotmányossági aggályokat is felvet.

Mészáros Zoltán”

Rovat: