Pezseg Veszprém megye kulturális élete

A művészeti csoportok, a fesztiválok szerves része mindennapi életünknek - fogalmazott Talabér Márta megyei alelnök. A tudással felvértezett, a kulturális ismeretekben jól eligazodó ember sokkal könnyebben képes lépést tartani korunk kihívásaival szemben - vélekedett dr. Hermann István, a megyegyűlés képviseletében a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet (VMKI)15. születésnapja alkalmával rendezett ünnepségen Magyarpolányban a Tájházban a hétvégén.

Horváth Viola, a VMKI igazgatója köszöntője után a megyei közgyűlés Kulturális, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága képviseletében áttekintette az intézmény múltját, kiemelte rendezvényeik sokszínűségét, a pályázatok szerepét. Megjegyezte: legjelentősebb önrészt a VMKI igényelt az intézmények közül. Sajnálatos, hogy sem a beadandó pályázatokat, sem a rendezvények részletes költségvetését nem látta az Oktatási és Közművelődési iroda. Így nehéz megítélni a költségek megalapozottságát - hangsúlyozta dr. Hermann István. Ismeretei alapján a Cigánykaraván elnevezésű rendezvény négymilliós költségvetését túlzottnak tartotta, a kért 800 ezres önrész helyett 400 ezerre tett javaslatot. A Kortárs versmondó versenyt, melyet a megyei könyvtárral karöltve rendez az intézet az igényelt 60 ezer forintos önrész reális. Az Éneklő ifjúság program kapcsán, amit öt helyszínen közel 80 kórus részvételével tartanak elfogadhatónak tűnik a 190 ezer forint igényelt önrészt.

- Veszprém megye közművelődési, kulturális értékei egyedülállóak, meghatározzák mindennapi életünket, fejlődési lehetőségeinket – értékelte az intézet munkáját az alelnök. A Veszprém Megyei Közművelődési Intézet megtalálta helyét ebben a gazdag, pezsgő kulturális világban. Képzéseivel, szakmai konferenciáival aktuális információkat közvetít népművelőknek, népművészeknek, alkotócsoportoknak. Az amatőrművészet gondozása országosan is példaértékűek a báb-, és színjátszófesztiválok, néptáncbemutatók, az Éneklő ifjúság koncertjei évente visszatérő, színvonalas események. A Polányi Pünkösd népművészeti kiállításon megjelenni rangot jelent. A Balatoni dalok és dalosok fesztiválja ugyancsak kiemelkedő rendezvény - adott ízelítőt az intézet tevékenységéből Talabér Márta.

A Tájház pajtájában tartott ünnepi beszédek után házi készítésű étkek és italok, illetve reneszánsz lakoma mellett lehetőség nyílt régi népi játékok, szokások felelevenítésére, közös játékra, zenélésre. (vpmegye)

Rovat: