A japánokat lenyűgözte a Balaton

Veszprém megye természeti szépsége, vendégszeretete elkápráztatta a japán egyetemistákat, akiket szeptember 10-én, hivatalában fogadott Lasztovicza Jenő megyei elnök.

Gifuból, Veszprém megye testvérmegyéjéből érkeztek a vendégek Miki Ogoma, az ottani önkormányzat ifjúsági csoportvezetőjével együtt. A fiatalok valamennyien diákok, először látogattak el Magyarországra, és erre az alkalomra sok kifejezést megtanultak magyar nyelven. A magyar-japán ifjúsági cserekapcsolat nem új keletű, tíz esztendős múltra tekint vissza.

A kétoldalú, rendkívül szívélyes hangvételű megbeszélésen a megyei elnök üdvözölte a főként kulturális, oktatási jellegű kapcsolatot. Lasztovicza Jenő célszerűnek látná gazdasági területen bővíteni az együttműködést. Erről már tárgyalt Budapesten Shinichi Nabekura nagykövettel. Az elnök utalt a közelmúltban, Japánba tett látogatására, ahol találkozott és tárgyalt a kapcsolat bővítéséről Furuta Hadzsime kormányzóval, és Jamada professzorral, a Gifu-Magyarország Baráti Társaság vezetőjével.

Jövőre 140. esztendejébe lép a magyar-japán diplomáciai kapcsolatfelvétel, amit az esemény rangjához méltó módon köszönt Veszprém megye. A kormányzó ez alkalomból meghívást kapott Veszprém megyébe.

Veszprém megye tervei között szerepel egy többoldalú bemutatkozás, programkínálat, amire már volt példa Gifuban. Tizenegy évvel ezelőtt ugyanis rendeztek „Veszprém hetet” a japán prefektúrában.

A japán fiatalok nyolc napig tartózkodnak megyénkben, mialatt megtekintik a főbb nevezetességeket, felkeresnek több iskolát, és ellátogatnak a Pannon Egyetemre is. A delegációt elkíséri Somfai Tamás és Göndör József a megyei önkormányzat képviseletében. (vpmegye)

Rovat: