Hulladékhegyek

Több mint kilencvenöt tonna hulladékot gyűjtöttek össze eddig a Haszkovó- lakótelepen, és még négy helyszín hátravan az őszi lomtalanításból.

- Már harmadik éve tavasszal és ősszel is szervezünk lomtalanítást a megyeszékhelyen, és elképedve tapasztaljuk, hogy mennyi hulladéka van az embereknek – mondta Pordány István, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. városgazdálkodási igazgatója. Hozzátette, kíváncsi rá, vajon hol és hogyan tudják ezeket tárolni otthonaikban. Felvetődhet a kérdés, tűzvédelmi szempontból mekkora kockázattal jár, ha a panelházak tárolói csupa éghető anyaggal, például bútorokkal vannak telezsúfolva.

Elmondta, a várost öt körzetre osztották, az első Jutaspusztától az Újtelepig tart, magában foglalva a megyeszékhely legnagyobb lakótelepeit, a Haszkovót és a Jutasit, a második a Cholnoky városrész és a Füredidomb, aztán a Csererdő, Dózsaváros és a belváros, valamint a köztük található Temetőhegy, Pajtakert és Veszprémvölgyi utca. Negyedik a Jeruzsálemhegy és az egyetemi városrész, az Egry- és a Hóvirág-lakóteleppel, végül pedig Gyulafirátót, Kádárta és Szabadságpuszta. A menetrend az előző évekhez hasonlóan zajlik majd, a feleslegessé vált tárgyakat hétvégén lehet kihelyezni a szemetesedények mellé, amit az azt követő héten szállítanak el a szolgáltató munkatársai. Az igazgató kihangsúlyozta, csak azokról a területekről hordják el a szemetes-edények mellé kirakott lomot, ahol a lakók fizetik a hulladékszállítási díjat, tehát a garázstelepekről, valamint a városszéli Csatár-hegyről nem. Nem visznek el továbbá építési törmeléket, veszélyes hulladékot, akkumulátort, szárazelemet, étolajat, ezeket a hulladékudvarban veszik át, térítésmentesen. Arra is megkérik a lakosságot, hogy a feleslegessé vált elektromos berendezéseiket ne tegyék ki a konténerek mellé, hanem hívják fel a szolgáltató zöld számát, és külön ezek begyűjtésére indítanak egy járatot, ami házhoz megy. A lomtalanítás során keletkezett többletmunkát egyébként a vállalat tartalék gépjárműveivel végzik, a szállítási időben 2-3, csak erre a célra indított jármű járja a városrészeket.

Mivel a második körben meghirdetett Cholnoky városrészben még folyik a gyűjtés, Pordány István csak a Haszkovón eddig összegyűjtött hulladék mennyiségéről tudott adatokkal szolgálni. Innen 95 630 kiló lomot és 90 kiló gumit szállítottak be a szeméttelepre, ahol az előbbit még egy darálógépen is összetömörítik, és így építik be a hulladéktestbe. (napló)

Rovat: