FEZEN

Fehérvári Zenei Napok

A FEZEN még 1997-ben jött a világra, születési neve I. Fehérvári Rockfesztivál, azóta pedig szép szál rendezvénnyé nőtte ki magát. Idén már három napon keresztül, öt színpadon, közel száz koncert lesz hallható és látható, mindezek mellé még számos kísérőprogram, afterparty és egyéb nyalánkság is jár, hogy a szervezők reményei szerint megdőljön a tavalyi húszezres látogatottsági szám.

Ennek érdekében az eleinte csak rocktól dübörgő fesztivál nyitott az elektronikus zene felé, és rögvest a lakossági house üdvöskét, a Balaton-parti diszkók fiataljait is felpörgető német ATB-t (alias Andre Tannenberger) hívták meg. Mellette más nemzetközi fellépők is a színvonalat hivatottak erősíteni, akik persze már a rendezők szívéhez is közelebb állnak. Ilyen a heavy metal nagy öregjének számító Helloween, a kezdetben sötét, gót huncutságokkal terhes, de újabban az atmoszférikusabb zenék felé nyitó angol Anathema, valamint a doom/black/death, vagyis hörgő és károgó metallal egyaránt taroló Katatonia, akik manapság már ugyancsak a letisztultabb hangzással kacérkodnak.

A hazai fellépők a szokásos fesztivál-étlap szerint lettek összeválogatva, de érezhetően itt is erősebb a keményebb zenék túlsúlya. Lesz az elmaradhatatlan Tankcsapda-Kispál vonal, no meg 30Y, Anima Sound System, Lord, Ossian, Belga, Heaven Street Seven, Kaukázus, Mystery Gang, Zagar, Neo, Depresszió, Black-Out, de nem sorolom, részletesen meg lehet nézni a honlapon. Rendesen szubjektív ajánlóm szerint kiemelném az erősen rétegzenét játszó, kult-banda státusnak örvendő (vagy nem örvendő) Isten Háta Mögött zenekart, a fiatal indie-rock reménységet, a fehérvári Jacked-et, na és a reggae-ska vonalat erősítő, szintén helyi Escape zenekart. És majdnem kifelejtettem, de aztán mégse, hogy hallhatjuk a mi szirupos didzséinket is, vagyis a Gordon & Mesterházy párost.

A rendezők a koncertek mellett afterpartyról is gondoskodtak, gondolva azokra is, akik nem bírnák a kora őszi éjszakák hidegét, így a helyszínről ingyenes járatokkal lehet elérni négy szórakozóhelyet – úgy mint Albabar, Bahnhof, Fezen Klub és Vesztegzár –, ahol további hepajra, zenére, koncertekre van kilátás. Az otthon maradottak pedig a kiváló Fezen Rádióval vigasztalódhatnak, ahol értő szerkesztők pakolják a klassz zenéket, reggae-től a jazzen át a metálig, és nem csak a fesztivál ideje alatt.

A jegyárak nem vészesek (napijegy 2 900 Ft), a jó program adott, így minden lehetőség megvan rá, hogy a nyár végével még egy utolsót rúgjunk ki a hámból, mielőtt jönne a szokásos évi mókuskerék, iskolával, melóval, kinek-kinek állapota szerint.

Rovat: