Bor, feszt
Beküldte szerk -
A lassan véget érő nyár egyik legszebb emléke az augusztusi balatoni borfesztiválok időszaka. Hagyományosan Balatonalmádin és Balatonfüreden rendezik meg ezt a napjainkra csaknem egy hónapossá nyúlt rendezvényt, amely minden borbarát egyik legfontosabb orientációs bázisa.
Van persze néhány hibájuk: például, hogy nem tartanak egész nyáron át, júniustól kora szeptemberig, hogy nem tartózkodhatunk minden este a pavilonok közelében, és nincs annyi temérdek pénzünk, amennyit igazából szívesen elköltenénk a remek borokra.
Augusztusban elsőként a Balatonalmádi Borfesztivál standjainál jártam, újabb élményekre vadászva. A legfőbb különbség az almádi és a füredi borfeszt közt, hogy Almádban az ország sokféle borvidéke képviselteti magát, míg Füredre kizárólag a balatoni borgazdák érkeznek. Ennek ellenére én már Almádiban badacsonyi borokat akartam kóstolni és venni, meg jóféle balatoni vöröset.
Fehérből impozáns volt a felhozatal, ittam és vettem Szürkebarátot Nyári Ödön pincéjéből, amely a Hegymagasról csepegteti remek nektárját, Szeremleytől is vásároltam némi csodás Rajnai rizlinget. A Kéknyelű lett volna még a fő cél, de Nyári pincéjénél csak félédes volt belőle, palackja 3000 forintért, Szeremley ugyanezért szárazban majdnem 4000-et kért. Tudom, hogy a kéknyelű kényes fajta, alig pár hektár van belőle az országban, és ahhoz is Budai zöldet kell telepíteni, hogy beporozza, tehát magasabb árkategóriába tartozik ez a ritka ősmagyar fajta, mint a társai, ennek ellenére rádöbbentem, hogy én, mint rendszeres borivó, ennyit sajnos nem tudok adni egy borért. Ennyi pénzért már 34 finom üveget is vehetek. A másik csalódás a középkategóriás pincészetek vörösei voltak: gyakran vékony, tartalmatlan, színtelen italok. Persze, a Balaton-felvidék mindig is a fehéreiről volt nevezetes.
Viszont megtapasztalhattam, hogy az erdélyi Arad-Hegyalja micsoda isteni borokat ad. Balla Géza pincészetéről, amely a Wine Princess nevet viseli, már sokat hallottam, és most, hogy megkóstoltam ménesi Kadarkájukat, egyszerűen rabul ejtett. Eszméletlenül koncentrált, bűvös illatú, tökéletes vörösbor, ebből bizony bár szigorú áron mérték, nem volt más választásom vennem kellett egy üveggel. Ünnepnapra illő, nagy bor. Közöltem is a tulajdonossal, hogy ez az élmény átalakította az eddigi Kadarka-víziómat. Volt még ott a pulton persze Kadarka aszú is, amelyről alig lehetett hallani évtizedek óta, noha Tokaj mellett pont Arad-Hegyalján lehet készíteni aszút, ráadásul vörösből. Ez viszont már meghaladta fizetőképességemet, decije 800 volt. Na, majd egyszer. A Balatonalmádi Borfeszt legfeljebb csak azért veszített értékéből, mert kissé későn, este 6 körül nyitottak csak a pavilonok, és néha elviselhetetlen sramlizenét nyomtak a közeli színpadon, amely néha még a torkot is megkeserítette.
A Balatonfüredi Borhetek a régió grandiózus bortalálkozója. Közel harminc pincészet sorakozott fel idén is a Tagore sétányon, a part mellett. Bár itt csak a balatoni vidék borászai csapolják meg hordóikat, azt kell mondanom, az igazán nagy tételeket megint ezen a helyen ittam.
Figula Mihály pincéjénél természetesen kötelességszerűen megjelentem, de nem csupán az őszinte gyász vezérelt, hanem a vörösük is, amely kereskedelmi forgalomban alig kapható. A Cabernet-Merlot 2007-es cuveé-jük ezúttal még a 2006-os vörösüket is lepipálja.
Ugyancsak nagy felfedezés volt Béla és Bandi pavilonja (Fodor pince, nem tévesztendő össze az aszófői Fodorvinnel!) , de a legnagyobb meglepetést mégis a jól ismert csopaki Jásdi gazda okozta. A csopaki bor elsősorban rizlingjeiről ismert, Jásdi azonban ezúttal olyan csodálatos vörös házasítást kínált a pavilonjánál, amely szerintem akár a legjobb villányi tételekkel is felveheti a versenyt.
wolferl