A csodálatos Gilmore lányok

- Szívek szállodája -

Nem vagyok az a nagy sorozatnéző csaj, aki mindig tudja, mi történt Esmeraldával mikor barátok közt volt; meg ugye hogy ott is mindig jóban-rosszban megjelenik valami féltestvér, szerető, eltitkolt gyerek… Szóval kevés szappanopera ugrik be így rögtön. Épp ezért furcsa, hogy mégis van egy olyan hét évados folytatásos film, amiért rajongok. A Szívek szállodájában a komédia és a dráma műfaját ötvözik, és nem a csöpögős nyálas jeleneteket – talán én is ezért követtem nyomon a két csajszi életét olyan lelkesen.

Inkább kezdek mindent az elejétől. A kezdetek kezdetén még csak egy 16 éves kamasz és a kétszer annyi idős anyukája életébe csöppenhetünk bele. Ők ketten úgymond „átlagos” család, és nem szimpla anya-lánya viszony van közöttük, hanem barátnők is. Bizonyára sokan megirigyelnék ezt a kötődést. A történet Stars Hollowban játszódik. Ez egy különleges kisváros, ahol mindenki ismer mindenkit, hamar terjednek a hírek, és tulajdonképpen egy hatalmas rokoni bandának tűnnek, olyan nagy az egyetértés közöttük.

Lorelai Gilmore (Lauren Graham) feketebáránynak számít a jómódú Gilmore családban, hiszen gyerekként elment otthonról, és világra hozta lányát, Roryt (Alexis Bledel). A család ezt nehezen dolgozta fel, de mivel egy egyedülálló anyának néha szüksége van pénzre, előbb-utóbb visszatér a szülői házba. Tulajdonképpen a bonyodalmakkal teli kalandos történetük ezzel a lépéssel kezdődik. Egy vérvonal, mégis egy világ választja el őket: Lorelai küzd a tradíciók ellen, szülei pedig Rory által akarnak bepótolni minden elmaradt hagyományt.

A családi szálat elhanyagolva a legnagyobb hangsúlyt a két lány szerelmi életére fektetik. Lorelai kapcsolatról kapcsolatra ugrál, de valami mindig közbejön, és felbontja az eljegyzést, vagy nagy veszekedéssel szétválnak. Elég Rory apjának, Christophernek (David Sutcliffe) gyors megjelenése – és a régi érzelmek életre kelnek. A férfi távozása azonban többnyire ugyan ilyen gyors. Aztán az örök jóbarát, Luke (Scott Patterson) mindvégig mellette állt, gyakran izzott közöttük a levegő, így a néző már alig várta, hogy elcsattanjon az első csók, és végre együtt éljenek. Amikor ez bekövetkezik, minden egyszerre csodálatos lesz, majd a Gilmore lány révén össze is omlik. Persze nem fejeződhet be úgy a történet, hogy különválnak, így mindenki tudja a szokásos happy endet.

Rory valahol az anyjára ütött, hiszen kamaszkori szerelmét is egy olyan vad pasi miatt dobta, mint annak idején az apja volt. Kapcsolatokat próbálgat, randizgat, de valahogy ő sem találja a helyes utat. Aztán az egyetemi évei alatt jön Logan (Matt Czuchry), és mindannyian azt hisszük, hogy a lánykéréssel végre révbe ért. Mint a Gilmore lányoknál általában, itt is jön a hurrikán, és ok nélkül mégis ennyi. A lány a néző szeme előtt nő fel, így joggal gondolhatnánk, hogy megérdemli a boldog véget.

Aztán még ennél is több humor, frappáns mondások, kisebb drámai jelenetek és még ennél is több Gilmore-ság, és megvan a tökéletes sorozat. A baj csak az, hogy a tervezett nyolcadik évad valahogy mégsem készült el. Így a vég nyitott marad mindenki számára, és ha egyszer befejezik… hát ki tudja, mi lesz akkor. A képernyőről sajnos egy hete eltűntek, hiszen befejeződött az utolsó évad, de aki nem bírja nélkülük, menjen el az első könyvesboltba és vásárolja meg az első négy kötetet. Nem adja olyan jól vissza a film stílusát, de könnyed olvasmánynak bizonyul az unalmas őszi estékre. Egyszerűen nem lehet letenni, akárhányszor olvasom, mindig tudnak újat mutatni.


Ani
annni@citromail.hu

Rovat: