Pápai Levéltár: új szellemi műhely

Mintegy kétszáz millió forintba került a Pápai Levéltár, amit szeptember 8-án adtak át ünnepélyes körülmények között. Talabér Márta megyei alelnök köszöntjében kiemelte: régi adósság törlesztése történt meg az átadással.

Hermann István, a megyei levéltár igazgatója köszöntője után Somfai Balázs helybeli igazgató külön súlyt helyezett arra, hogy Pápa kiemelkedő szellemi műhellyel gazdagodott, amire nagy igény mutatkozott a településen és környékén. A kutatást a megyei önkormányzat létszámbővítésének köszönhetően újabb két szakemberrel végezheti a hat fős személyzet.

- Csodát ünnepelhetünk Pápán, hiszen ebben az ínséges időben, amikor az önkormányzatok mozgástere egyre szűkebb, a tudomány újabb központját nyithatjuk meg. A múltunk, a jelenünk kerül biztos, avatott kezekbe, majd feldolgozva válik szellemi örökségünk részévé – hangsúlyozta megnyitójában Talabér Márta. Az alelnök rámutatott: az ingatlant, a volt Anna téri iskola épületét Pápa városa a megye ingyenes használatába adta. Ezzel egy régi műemlék épületét sikerült megmenteni, újabb feladattal ellátni. A felújítás közel kétszáz millió forintba került, és része volt a címzett támogatásból megvalósult veszprémi levéltár beruházásnak.

Az átadással Pápa, a kistérség, a megye, és az egész ország is gazdagodik. A Pápai Levéltár korábban kincse volt a városnak, a megyének, az Eszterházyaknak, a második világháborúban elpusztult, és mostanra sikerült jelenlegi formájában átadni az érdeklődőknek – hangzott el a megnyitóban. (vpmegye)

Rovat: