Jogi lépéseket tervez Balatonalmádi

Ha a tervezett szentkirályszabadjai repülőtér le- és felszállási irányait nem módosítják, akkor jogi lépést sem tart kizártnak a szomszédos város, Balatonalmádi képviselő-testülete, a civil szervezetek pedig helyi népszavazás kezdeményezését vetették fel – írta hétfői számában Veszprém megye napilapja, a Napló.

A helyi lakosok készek arra, hogy „leghatékonyabb tiltakozási módszerként” ügyfélként jelentkezzenek be a regionális környezetvédelmi hatósághoz, így lassítva a döntés ügymenetét – olvasható a lapban. Dávid Gyula balatonalmádi képviselő szerint a „védett ürge” kifejezés 101-szer szerepel a repülőtéri előzetes dokumentációban, míg Balatonalmádit csak kilencszer említi, akkor sem a várható zajhatással és a leszállópályával kapcsolatosan.

A balatoni város a leszállás iránya miatt érintett, ugyanis a gépek a település felett közelítik majd meg a kifutót; a balatonalmádiak évi 11 ezer leszállást lesznek kénytelenek elviselni – olvasható a megyei újságban. A lap szerint Dávid Gyula képviselő azt is nehezményezte, hogy Veszprém és Szentkirályszabadja – amely települések területén létesül a repülőtér – nem egyeztet Balatonalmádival, s ezt a képviselő szabálytalan, barátságtalan és városa érdekeit súlyosan sértő eljárásnak tartja. Az almádi képviselő szerint a repülőtérből származó haszon a két településé, a negatívumok pedig Balatonalmádinak jutnak. (mno/mti)

Rovat: