Közoktatás: összhangban régi és új

Öt millió forintot adományozott Hiller István a badacsonytomaji Tatay Sándor általános iskolának szeptember 3-án, a tanévnyitón. A miniszter szerint legfontosabb az írás, olvasás, számolás, szövegértés egy kisdiák számára, amire épülhet minden egyéb információ. Lasztovicza Jenő megye elnök üdvözölte az ország iskoláknak kiírt művészeti pályázatra érkezett ezer remekművet, amiket Zongor Gábor festőművész értékelése nyomán díjaztak.

Csizmarik Béláné igazgató köszöntője után a miniszter kifejtette: legfontosabb, hogy a megfelelő alapokat megteremtsük a diákok számára, ami később a ráépülő információkkal jelent biztos tudást. A lexikális jellegű ismeretek nem uralhatják a tananyagot, ehhez napjainkban már elegendő egy „enter” – vélekedett Hiller István, aki többször kitért a környék természeti szépségére.

Hozzátette: ugyanakkor eredményes oktatásról egyfelől akkor beszélhetünk, ha a hagyományok összhangban állnak az újdonságokkal, ismeretben, technikában egyaránt. Másrészt összefogásra van szükség a szülők, pedagógusok, a miniszter és a szaktárca terén. A közoktatás minőségében meghatározóak a pedagógusok, akik megilletik a megfelelő finanszírozást, tekintélyt. A tét magas, hiszen idén kétmillió embert érint az „iskolaügy”, 1,4 millióan járnak alap-, és középfokú intézményekbe, 400 ezren felsőfokúba, az oktatásban 200 ezren dolgoznak, nem beszélve a szülőkről.

Az „Új tudás” nevű programról elhangzott: 130-140 milliárd forint jut évente a közoktatásra, aminél idéntől egyre többre lehet számítani. Az összeg kétharmada uniós pénz, a többit a magyar költségvetés adja.

Az ünnepi gondolatok után Baranyai Zoltánné, az intézményben székelő Balaton felvidéki Szín-Vonal Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, a miniszter és Krisztin N. László, a település polgármestere a diákoknak átadta az Egry József festőművész tiszteletére kiírt országos pályázat elismeréseit, okleveleit. (vpmegye)

Rovat: