Quasimodo költőverseny

Az idei Salvatore Quasimodo Költőversenyre 135 alkotó küldött be pályaművet, a rendezvényt pénteken és szombaton immár tizenhatodik alkalommal rendezik meg Balatonfüreden - tájékoztatott Pethő Krisztina, az önkormányzat szóvivője.

Elmondta: a kétnapos rendezvénysorozat pénteken 11 órakor a Balatonfüreden megjelenő új irodalmi folyóirat, a Tempevölgy ünnepi és nyilvános szerkesztőségi ülésével kezdődik a Blaha étteremben, majd 15 órakor Költők, könyvek, versek címmel irodalmi délutánt tartanak a Sunset étterem teraszán. A beszélgetést Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg.

Ezt követően bemutatják Arnaldo Dante Marianaccinak, a budapesti Olasz Kultúrintézet korábbi igazgatójának a Levelek Ulcisiából című kötetét, a rendezvény házigazdája Praznovszky Mihály irodalomtörténész. Pénteken délután 17 órakor Mily szörnyen erős az élet címmel fotókiállítás nyílik a füredi költői verseny névadója, Salvatore Quasimodo Nobel-díjas olasz költő életéről a Kerek Templom Galériában.

Ezt követően 18 órától beszélgetést és könyvbemutatót tartanak a 40. éve elhunyt Salvatore Quasimodo emlékére. A vendégek közt lesz a költő fia, Alessandro Quasimodo és Arnaldo Dante Marianacci is. Bemutatják az esten az És mindjárt este lesz a világ nyelvein című kötetet is; Salvatore Quasimodo egyik legismertebb versét - És mindjárt este lesz - a világ 70 nyelvére fordították le, s a kötetben ezeket a műfordításokat gyűjtötték egybe.

A szóvivő tájékoztatása szerint szombaton délelőtt az olasz Lazio tartomány keramikusművészeinek a kiállítását nyitják meg a Kisfaludy Galériában, 12 órakor pedig Költészet és ifjúság címmel lesz beszélgetés a Blaha étteremben. Ezután megkoszorúzzák a Nobel-díjas költő emlékfáját a Tagore-sétányon; Salvatore Quasimodo a fát 1961-ben ültette balatonfüredi tartózkodása emlékére. Ünnepi beszédet mond Salvatore Ettore, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója.

A 16. alkalommal megrendezett Salvatore Quasimodo Költőverseny díjátadó ünnepségét és gálaműsorát 18 órakor tartják az Anna Grand Hotel dísztermében; köszöntőt mond Paolo Guido Spinelli, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete, Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára és Bóka István, a város polgármestere.

Az ünnepi esten a díjnyertes verseket Alessandro Quasimodo mondja el olasz nyelven, míg magyarul Lukács Sándor Kossuth- és Prima Primissima-díjas színművész tolmácsolja.

Az esten a 2007. évi költőverseny díjnyertes verseiből készült filmeket is megnézheti a közönség; a filmek a Duna Televízió, az Irka Egyesület és a Salvatore Quasimodo Közalapítvány támogatásával jöttek létre. Idén is átadják a legjobb irodalmi riportokat elismerő Bertha Bulcsu-díjat, majd a gálaestet Érdi Tamás zongoraművész koncertje zárja. (stop)

Rovat: