Képek a múltból

26. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Közel egy hónapig van lehetőségünk visszautazni a múltba, no nem a túl távoliba, semmi Artúr király udvara, vagy ókori kalandozás, csupán a szomszédos 2007-es esztendőbe. A tavalyi évből kaphatunk ízelítőt a 26. Magyar Sajtófotó Kiállításon a Veszprémi Arénában.

Azt írtam, nem túl távoli, pedig ez a bizonyos év – a képeket elnézegetve – mégis igen messzinek tűnik. A bemutatott események nem is olyan régen történtek, de már-már történelminek hatnak. A sportsikerek (abból idén nem bővelkedtünk) – az olimpiára készülő Peking (Móricz Simon: Peking ma); az izmok és doppingok hacacáréja már le is futott, a tavalyi Sziget felvillanásai – holott már az idei is lejárt lemez, fotó egy megvert meleg párról (Szigetvári Zsolt); pedig hol van már a szimpla öklözés, amikor idén már Molotov-koktélokat szántak a melegeknek.

A nekem leginkább tetsző képek a Lipótmező bezárása kapcsán készültek (Hernád Géza: Búcsú a Lipótmezőtől). Két fotó két fiatalról, egy fiú és egy lány, tétovák, arcukon szorongás és egyfajta megmagyarázhatatlan reménykedés – nem feltétlenül skizofréniától ez a kettősség –, és ez oly sokat mesél, mesélhet. Egy másik fotón medencében felállított kádban fürdő férfi, és szinte disznóságnak érzem, hogy ez az abszurd helyzet pont egy őrültekházában esett meg.

Aztán kissé arrébb ott vannak a politikának eufemizált mindennapi diliház képei a Magyar Gárda vastagtalpú masírozásáról, ijedt vagy hatásvadász politikusokról, rendőrök sorfaláról és utcai tüntetésekről.

A kiállítás fotóin kissé talán sok az utólagos manipuláció, egy kis effekt itt, egy pici ott, ezért is – no meg mert a teremőr-csaj kedvesen figyelmeztetett a közelgő zárásra – rohantam át a természetfotós képeket. Túl precíz beállítások, túl művi, mintha makett lenne az egész. Ám a terem végéből mégis jó érzés volt végigtekinteni a tablókon – sok a jó, szép, vicces és elgondolkoztató kép, de a lényeg: „jó, hogy vége van ennek az évnek, és más jön ez után”.

A végére kívánkozik még egy kis kritika a helyszínre, ugyanis – bocs, megint időutazós hasonlat – a ’90-es évek Lada-bordóját idéző Veszprémi Aréna előcsarnokában kicsit rosszul lettek elhelyezve a képek, hiszen az üvegajtókkal szemben sok fény esik a fotókra, ami miatt nehézkes azok nézegetése. Kivéve talán délelőtt.

(A kiállítás október 5-ig látható a Veszprémi Arénában.)

Rovat: