Helytörténeti alapmű

- hiánypótló hiányokkal -

Végre megszületett. A Tudományosság és a kultúra bölcsője címmel megjelent a Veszprém történetét bemutató kötet. Pontosabban tankönyv, hiszen a szerző, Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó általános iskolások hatékonyabb helytörténetre nevelésében akart segíteni ezzel a hiánypótló kiadvánnyal. A gyönyörű fotók, illusztrációk, hasznos és pontos ismeretek ellenére bennem maradt egy kis hiányérzet.

Már nagyon hiányzott egy helytörténeti tankönyv. Valahogy Veszprémnek nem sikerült az elmúlt tizennyolc év alatt kiadnia egy várostörténeti kiadványt. Pedig a veszprémiségre nevelésben, a kötődés kialakításában ennek felmérhetetlen szerepe van.

Ezért is fogadtam nagyon nagy örömmel Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó Veszprém város történetét feldolgozó munkáját. Az egykor aktív pedagógusként dolgozó szerző illusztris alkotói csapatot szervezett a könyv köré, hiszen a fotókat Szelényi Károly, Jokesz Antal szolgáltatták, az illusztrációkról Král Éva és Kádár Tibor gondoskodott, a lektorálását Ács Anna muzeológus, Lichtneckert András levéltáros-történész és Trencsényi László egyetemi docens vállalták.

Ez a kiváló csapat kiváló munkát végzett. Jól tagolt, átlátható, szemnek tetszetős, figyelemfelkeltő vizuális világgal és könnyen emészthető, tanulható, a lényeget kiemelő tartalommal biztos nagy élményt fog szerezni mindazoknak, akik használni fogják. Mindezek mellett tájékozódást segítő időrendi áttekintő, személynévmutató és feladatsorok teszik változatossá, használhatóvá a kiadványt.

Egy biztos, ez a kötet megmutatja, milyen a mi Veszprémünk. Az alapoktól – vagyis a fekvéstől, földrajzi viszonyokból – kiindulva a történelmi korszakokon keresztül megismerhetjük városunkat. Megtudhatjuk, kik és hogyan alakították közéletét, hogyan éltek itt az emberek, milyen szerepet játszott Veszprém életében a kultúra és a tudomány. A kötetet igazán a korabeli források teszik árnyalttá, azok adják az ízét, zamatát.

Ezt a könyvet bátran ajánlhatom bárkinek, aki érdeklődik Veszprém iránt. Annak ellenére, hogy általános iskolásoknak szánták, biztos hogy felnőttek is nyugodtan kézbe vehetik, mert nem fognak unatkozni.

A gyönyörű fotókat, élethű illusztrációkat nézve, a pontos, jó stílusban megfogalmazott szöveget olvasva nekem mégis hiányérzetem támadt. Hiányzik a szerzők közül egy aktív, mindennap általános iskolásokkal foglalkozó tanár. Hiszen aki már tanított, tudja, hogy szinte évente változnak a gyerekek, évente más és más dolgok hozzák lázba őket. Megszólítani őket nagyon nehéz munka. Ebben biztos nagy segítséget jelenthetett volna egy tapasztalatokkal felvértezett pedagógus.

Hiányzik egy CD melléklet, amelyet használhatnának a tanárok, diákok, ahol bővebb képi világ, sőt mozgógépes melléklet, sok-sok igazán interaktív feladat késztetné munkára a fiatalokat. Mert bizony ez a korosztály már a neten él, a számítógép kihagyhatatlan számukra. Enélkül a melléklet nélkül félkarú óriás ez a kiváló munka.

Remélem, a kiadványt az általános iskolák, középiskolák – mert szerintem ezt a könyvet ott is nyugodtan használhatják – beépítik az éves munkájukba, és a kötet alapján iskolai, városi helytörténeti vetélkedő indul.

Bízva a fentiekben, most örüljünk a kiadványnak. Legyünk büszkék rá, mint városunkra!

Rovat: