Szeptember végén lesz a Moziünnep

Idén is lesz Moziünnep, bár az elmúlt években megszokotthoz képest más időpontban, szeptember 25. és 28. között várja az ország összes mozija a filmek szerelmeseit.

Tamás Dorka, a rendezvény sajtófőnöke tájékoztatása szerint a Moziünnep négy napja alatt több mint 200 filmet láthatnak majd az érdeklődők az ország összes mozijában, mintegy 330 vetítővásznon. Idén hét premierfilm indul a Moziünnep alatt olyan sztárokkal, mint Liv Tyler, Nick Nolte vagy Daniel Auteuil, és minden eddiginél több, összesen 18 film érkezik meg premier előtt a seregszemlére.

Műsorra tűzik egyebek mellett Koltai Lajos Este című alkotását, Sas Tamás 9 és 1/2 randi című romantikus vígjátékát, Christopher Nolan akciófilmjét, a Sötét Lovagot, Guillermo del Toro Hellboy II - Az Aranyhadsereg című rendezését, Phyllida Lloyd Mamma Mia! című zenés vígjátékát, valamint Steven Spielberg új Indiana Jones moziját, de kikapcsolódást nyújthat a Harmadik Shrek és a Harry Potter és a Főnix rendje is.

Tamás Dorka megemlítette azt is, hogy az idén először a budapesti Arena Cinema City is részt vesz a Moziünnepen, ahol a filmvetítések mellett számos programmal várják majd a közönséget. A Corvin mozi sok más alkotás mellett egy exkluzív japán animét, a Death Note - Halállistát, valamint a 3D-s Az utazás a föld központja felé című filmet vetíti majd, míg a hétvégén Csillagok háborúja jelmezes felvonulás és lézerkardozás színesíti a programot. A Művész moziban a magyar filmek alkotóival beszélgethetnek a nézők, de lesz Delta-, A nyomozó- és Márió, a varázsló-közönségtalálkozó is.

A Moziünnep látogatottsága évről évre nőtt: 2006-ban a rendezvénysorozat négy napja alatt több mint 420 ezer mozijegy kelt el, 40 százalékkal több, mint az azt megelőző évben, tavaly pedig 545 ezernél is többen mentek el a filmes rendezvényre. (mti)

Rovat: