Kövek a moziban

A Rolling Stones Shine A Light koncertfilmje a HEMO-ban

Nem először láthatjuk a világ legrégebben prosperáló rock and roll zenekarát a moziban, hiszen először 1969-ben forgattak egy filmet a banda amerikai turnéjáról. Azonban a Gimme Shelter máig a rock fekete krónikájához tartozik, hiszen az altamonti fellépésen a kamerák megörökítették, hogy a rendcsinálásra szerződtetett Pokol Angyalai leszúrnak egy fekete fiatalembert – máig nem tisztázott körülmények között.

Ezúttal nem kell tartanunk ilyentől. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts és Ronnie Wood összeszűrték a levet Martin Scorsese rendezővel, és a new yorki Broadwayn található legendás Beacon Theater-ben rögzítettek két fellépést, amiből összevágtak egy kétórás filmre elegendő anyagot. Martin Scorseset nem kell bemutatni a moziba járóknak, hiszen a Robert De Niro nevével fémjelzett A taxisofőr, vagy az óriási botrányt kavart Krisztus utolsó megkisértése jól ismert alkotások. Emellett a rockzene berkeiben sem ismeretlen a neve, hiszen az ő keze munkáját dicséri a The Band legendás búcsúfellépését megörökítő Az utolsó valcer, vagy a Duna tévében a közelmúltban vetített bluestörténeti sorozat is.

A Rolling Stonesról nehéz volna valamit röviden mondani. Legyen elég annyi, hogy negyvenhat év elteltével még mindig itt van közöttünk ez a négy vén barom – túlélve kormányokat, társadalmi válságokat, ifjúsági mozgalmakat, sok pályatársat és rengeteg botrányt – akikre az idő előre haladtával egyre többen kíváncsiak, és akik egyszerűen nem hajlandóak megöregedni, és ma is nyelvet öltenek a világra.

Az utóbbi huszonöt évben stadionoknál kisebb helyiségekben nem léptek fel, de ez a most látható hangverseny szakít a hagyományokkal. Az 1929-ben épült Beacon Theater kétezernyolcszáz ember befogadására alkalmas színház, szóval egy minden bizonnyal emberléptékűbb produkciót fogunk látni, hallani. Híres vendégek is feltűnnek a bulin, hiszen a blueslegenda Buddy Guy, vagy korunk popzenéjének egyik legismertebb figurája, Christina Aguilera is csatlakozik a Stoneshoz. Nagy rangnak számít itt szerepelni rocker körökben, hiszen Bob Dylan, Neil Young vagy a Deep Purple is tiszteletét tette a Broadway eme patinás intézményében.

Aki tavaly látta a Rolling Stonest a Puskás Stadionban, tudja, milyen formában vannak. Szóval, nem hiszem, hogy csalódni fognak Scorsese filmje után, amit kedden este fél hétkor láthatunk a HEMO moziban. It’s Only Rock ’n’ Roll But I Like It…

Rovat: