Büntetőeljárás hűtlen kezelés miatt a veszprémi Rajk-emlékmű ügyében

Rajk László Veszprémben felállított 1956-os emlékművével összefüggésben feljelentés tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt Bősze Ferenc veszprémi ügyvéd - tudatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen - fűzte hozzá Váradi Piroska, megjegyezve, hogy az ügyről egyelőre mást nem tud elmondani.

Bősze Ferenc, a feljelentést tevő veszprémi ügyvéd szerint "mutyizás zajlik" a Rajk-emlékmű körül, s szerinte a városvezetés "nem kíván ebből ügyet csinálni". Ugyanis nem az a lényeg, hogy az emlékművet a veszprémi színházkertben van vagy máshol állítják fel, hanem az, hogy "a várost meglopták", arra a célra, amit Rajk úr meghirdetett, az emlékmű alkalmatlan - hangsúlyozta Bősze Ferenc.

"A legnagyobb bűnnek én nem azt tartom, hogy ebben a szoborügyben egymilliót loptak, ötöt vagy tízet, ezt majd a rendőrség kideríti, engem az zavar, hogy egy pályázó leírt öt zászlóelemet, azokat nevesítette is, azaz elmondta, hogy a forradalom melyik szegmenseit jelenti az öt elem, majd ebből úgy csinált meg négyet, hogy azt sem mondta, Habakuk" - fogalmazott az ügyvéd, megjegyezve: az öt nevesített zászló egyikét "a kompozícióból kilopták".

"Egyet tudok, hogy amit ő ígért, annak eltűnt a kétharmada" - jelentette ki az ügyvéd, megjegyezve: nincs gránáttömb sem, eltűntek a sodronyok, s nem is az ígért anyagból valósult meg az emlékmű, nemes acél helyett közönséges vasból. Az biztos viszont, hogy nem vitték közgyűlés elé a változtatásokat 2006 októberéig, márpedig a testület döntött arról, hogy "ezt 20 millió forintért megrendelik" - mondta Bősze Ferenc. Megjegyezte: sőt 10 milliót még rátettek az alapozásra, összesen tehát "kifizettek 16 plusz 10 milliót". Már most, hogy kit terhel büntetőjogi felelősség és kit nem - a közgyűlési összehívásáért felelős polgármestert, a szerződés aláíróját, aki az alpolgármester, vagy a kapcsolattartót, aki a városfejlesztési iroda vezetője volt -, nem az én tisztem eldönteni, ez a nyomozóhatóság dolga - vélekedett a feljelentő ügyvéd. Bősze Ferenc végül közölte, hogy ötmillió forintnyi nem vagyoni kárt "helyezett kilátásba" vele szemben Rajkék ügyvédje.

Rajk Judit, Rajk László felesége elmondta: "semmilyen levelükben, semmiféle összegről nem volt szó". Szerinte Bősze Ferenc állításai - amelyek már megjelentek egy veszprémi hírportálon -, "nem felelnek meg a tényeknek, nem valósak". A hírportált kérték is helyreigazításra, ám ezt nem tették meg, s emiatt bírósághoz fordulnak - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Bősze Ferenc ellen indítandó pert pedig fontolóra veszik. Közölte azt is, hogy hivatalosan még nem tudnak a rendőrségi eljárásról.

Az építési hatóság korábban első és másodfokon is elrendelte a Rajk László által készített 1956-os emlékmű bontását - a művész 2006. október közepén állította fel a szobrot a veszprémi Színházkertben -, jelenleg azonban bíróság foglalkozik az üggyel, mivel a bontási határozat ellen végrehajtási kifogással élt a kivitelezést végző Köztigon Kft., mely céget Rajk László és felesége jegyez.

Az ügyben a Veszprém Megyei Bíróság elfogultságot jelentett be, s a Fejér Megyei Bíróságot jelölték ki az eljárás folytatására; az új eljáró bíróság első intézkedésként a bontási határozatot hivatalosan is felfüggesztette. (mti/népszava)

Rovat: