A Varázs-hegyen túl

A lefejezett kakas

Radu Gabrea 2007-ben készült, A lefejezett kakas című filmjében az erdélyi szászoknak állít emléket. A II. világháború viszontagságai között mutatja be egy érettségire készülő osztály, s egy a háborúba keveredő erdélyi közösség életét.

A történelmi események tényszerű közlései miatt hangsúlyos a film dokumentum jellege. Szereplői sorsa kiszámítható, mentes az igazán szép képektől, jó beállításoktól, nagy jelenetektől. Szép az elejétől a végéig, de kár, hogy a szépségét maga a film története adja, és nem az a mód, ahogyan a készítők mindezt el kívánnák mesélni.

A történet elején egy bankettező társaságot látunk, aminek a jókedvét egy a terem közepére fej nélkül berepülő kakas veszi el. Rögtön megtudjuk, hogy a fej nélküli kakas balszerencsét hoz, bezzeg a kakas feje! A kakas feje viszont szerencsét. Szereplőinkkel együtt indulunk el megkeresni a levágott kakasfőt. Megtudjuk, hogy valószínűleg a cigány hagyományból kerülhetett ez a szokás az erdélyi köztudatba, hogy ott aztán oláhnak, vlachnak, magyarnak, szásznak részévé váljon a mindennapi életének, hiedelemvilágának.

A központi figurákat – két fiút és két lányt – alig néhány éves koruktól követhetjük egészen az érettségi vizsgájukig, mindezt a II. világháború idején. Kisgyerekként egyik kedvenc szórakozásuk, hogy jövendöléseket hallgatnak egy rejtélyes révésztől, akinek hogy hogysem, beteljesülnek a szavai. A révész szerint a barátok elárulják majd egymást, a szerelmek véget érnek, és történni fog még néhány dolog, de arra már nem emlékszik…

1935-től több alkalommal láthatjuk szereplőink életét. Azokat a folyamatokat, melyek kamaszodó, majd felnőtté váló emberekben végbe mennek, és azokat az eseményeket, amelyek a XX. század közepére elszigetelik az erdélyi szászokat más, velük együtt élő nációktól. A szász ifjak jelentős része a német nemzeti szocializmus hívévé válik, ami nemcsak baráti, de családi viszonyaikat is jelentős módon átalakítja. A barátok tényleg elárulják egymást, a szerelmek valóban véget érnek.

A kulturális és gazdasági szempontból jobb sorban élő szászság nemzetiségi társain kívül szembe kerül önmagával is, aminek a következményeit mi innen a XXI. századból már eléggé világosan látjuk. Nyolcszáz éves erdélyi szász jelenlét befejező epizódjai peregnek le előttünk. Kár, hogy a téma nagysága nem tette lehetővé, hogy az egyes szerepek, karakterek, helyzetek sokkal aprólékosabban legyenek bemutatva.

Hiába vannak nagy drámák a történetben, ha nincsenek jól kidolgozva. Annak ellenére, hogy eléggé sokszínű a filmet készítő stáb, még sincs annyi változatosság a filmben, amitől témájához méltóan nagy lehetne maga a mű is. A kelet- és közép-európai hagyományból több hasonló művet említhetnénk, aminek azért lényegesen eredményesebben sikerült nemcsak megragadnia, de bemutatnia is a mondandóját.

A lefejezett kakas – színes feliratos magyar-német-osztrák-román filmdráma, rendezte Radu Gabrea, készült 2007-ben.

A főbb szerepekben Alicja Bachleda-Curus, David Zimmerschied, Iona Teodora Iacob, Axel Moustache és Margittay Ági látható.

A filmet 2008. augusztus 27-én vetítették a HEMO Kortárs filmklubjában.

Rovat: