Két új társulati tag és századik évforduló

- évadnyitó a Petőfiben -

A Veszpémi Petőfi Színház hétfőn tartotta évadnyitó társulati ülését. Bujtor István igazgató az évadzáró utáni történésekről beszélt. A színház társulatának két új tagját mutatta be: Perjési Hildát és Szeles Józsefet. Mindketten visszatérő színészek, akiket – ha színház régebbi múltjából esetleg nem ismerünk – a tavalyi évadban az Én és a kisöcsémben láthattuk.

Nyáron felújították a színházépület néhány részét. Ezt a közönség nem veszi majd észre, mivel a munkálatok a színfalak mögötti tereket érintették. A színészek öltözőit teljesen, a korábban sokszor balkáni hangulatot árasztó személyzeti folyosókat pedig részlegesen hozták rendbe. Az igazgató elmondta, hogy a színpadra is ráfér a javítás, ami még folyamatban van: a színházi műszak az elkorhadt és a recsegő színpadrészeket javítja, valamint folyik a Rómeó és Júlia és az Indul a bakterház óta sűrűn emlegetett rossz akusztika javítása is. Mindezt úgy teszi a színház, hogy a költségvetési kereteket nem lépi túl.

Átszervezték a szervezést, amely a színházépületbe költözött, a jegypénztár pedig az előcsarnokba. A jegyterjesztés csatlakozott az Interticket rendszerhez. Aki találkozott már más intézmények oldalain az InterTicket rendszerrel, az tudja, hogy ezzel a szisztémával a nézőtér rajzának segítségével kiválasztott belépőjegy bankkártyával azonnal meg is vásárolható, sőt, a színpadra való rálátás is megtekinthető a kiválasztott székről. Izgatottan várjuk az itteni verziót.

Az évad nagy eseménye a színház épületének 100 éves évfordulója lesz, melyet november 16. és 23. között ünnepel a színház nemcsak pályázattal, kiállítással, ünnepséggel, hanem olyan kiadványokkal, mint a Veszprémi Színházi Lexikon, melyben mindenki kap egy-egy szócikket, aki a veszprémi színházban valaha megfordult. Kiadnak egy Színházi Értelmező Szótárt is, amely a színházi szakzsargont magyarázza a laikusoknak. Hét vidéki színház köszönti majd egy-egy vendégelőadással a jubiláló Petőfi Színházat, ami a direktor szerint kezdete lehet a teátrumok közötti szoros szakmai együttműködésnek.

Eperjes Károly a színház művészeti terveiről beszélt. A színház művészeti tanácsadója azt tervezi, hogy jövőre néhányszor nyáron is játszik a színház, mivel a társulatot sok helyen várják az országban és a határokon kívül.

Az évad meghirdetett előadásai közül a Bereményi Géza által rendezendő Régimódi történet pénzügyi megfontolásokból a következő évadra csúszik át, bár próbáit már az idei évad végén megkezdik. Az elmúlt évad végén bemutatott, Új Színházból adaptált Angyalok a tetőn című mesedarabot – amely talán meglepte az itteni közönséget, de a fővárosban nagy siker volt – kicsit rövidebb, gyerekbarátabb hosszúsággal játssza tovább a teátrum. Eperjes Károly gondolkodik Vidovszky György Bárka Színházas előadásának itteni verzióján: az Iskola a határon ismét sok gyerekszereplőt mozgathatna meg. Ezt az előadást a művészeti tanácsadó attól teszi függővé, hogy hogyan reagál a közönség az első félév komoly darabjaira. Ha a publikum „tudja követni a színházat”, akkor Eperjesnek „komoly tervei” vannak a következő évadra, de akkor is tudja, mit tegyen, ha a veszprémi közönség nem erre vevő. Hozzátette azt is: „A meccseket sérülten is végigjátszom”.

Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, a 100 éves évfordulóval kapcsolatban elmondta, hogy a megye szerette volna erre az alkalomra a színház teljes épületét renoválni. Ehhez el is készült egy egymilliárdos pályázati anyag, és az önrész is rendelkezésre áll, ám az idén sajnos nincs olyan pályázat, amelyre sikeresen be tudnák azt nyújtani. Eperjes Károly szerint ezért fontos, hogy már most elkezdjünk készülni az állandó társulat 50. évfordulójára, mely 2012-ben lesz.

Debreczenyi János arról beszélt, hogy a város vezetése szeretné kialakítani a színházhoz méltó környezetet. A színházkertnek – amely a polgármester elmondása szerint régen a város korzója volt – vissza kellene kapnia régi jelentőségét. Ehhez a kertet fel kell újítani, és európai színvonalúvá kell varázsolni, s ezt a munkát a nyár folyamán el is kezdték.

Rovat: